Çaldığınız paterni ya da melodik hattı zamanlama, dinamik ve estetik olarak istediğiniz gibi tınlatabilmek el ve ayakların birbiri arasındaki uyumu ile doğru orantılıdır. Bu uyum kimi zaman sizin tempo içerisinde rahat hareket edebilmenizi sağlar, kimi zaman tuşenizde geniş bir aralığa sahip olmanıza imkan tanır, kimi zaman ise size aklınızdan geçen fikirleri anında uygalama şansı verir.
Uzuvlar arasındaki bu koordinasyonu bir iki ölçülük geniş aralıklar içerisinde koruyabilmek daha müzikal ve estetik açıdan güçlü fikirler ortaya çıkarabilmenizi sağlayacaktır. Fakat bu aralıkta yetkili olabilmek ancak öncelikle daha küçük birimlere hakim olmak ve sonrasında onları birbirine ekleyerek daha uzun soluklu cümlelere ulaşmaya çalışmakla mümkün olacaktır. İşe bu birimlerin en küçüğü olan bir vuruş içerisinde başlamak yapılacak en doğru harekettir. Öncelikle sol ayak ve sağ el ile bizi zamanın içinde tutacak birer ostinato belirleyip sağ ayak ve sol ele odaklanalım. Mesela 8’lik hi-hat ve 16’lık ride ostinatoları bu görevi yerine getirebilir.
Sağ el ve sol ayak ostinatolarını aşağıdakilerle değiştirip konuyu biraz daha genişletmemiz de mümkün.
Bu alıştırmaları çalışırken üst üste gelen vuruşların tam olarak eş zamanda olmasına dikkat edin. Kendinizi rahat hissettiğiniz en düşük tempodan başlayın ve tempo içerisinde sallanmadan çalabilene dek tempoyu arttırmayın. Bütün bu egzersizleri tamamladıktan sonra yavaş yavaş farklı alıştırmaları arka arkaya getirerek önce iki vuruşluk sonrasında bir ölçülük ve iki ölçülük fikirler ortaya çıkarmaya çalışın. Bu fikirleri önce yazın daha sonra yazıya bakarak çalın ve sonrasında ezberleyip bakmadan çalmaya gayret edin. Aşağıdaki örnekler size biraz olsun kendi cümlelerinizi oluşturmak konusunda yardımcı olacaktır. Hepinize iyi çalışmalar.