Koordinasyon-1

Çaldığınız paterni ya da melodik hattı zamanlama, dinamik ve estetik olarak istediğiniz gibi tınlatabilmek el ve ayakların birbiri arasındaki uyumu ile doğru orantılıdır. Bu uyum kimi zaman sizin tempo içerisinde rahat hareket edebilmenizi sağlar, kimi zaman tuşenizde geniş bir aralığa sahip olmanıza imkan tanır, kimi zaman ise size aklınızdan geçen fikirleri anında uygalama şansı verir.

Uzuvlar arasındaki bu koordinasyonu bir iki ölçülük geniş aralıklar içerisinde koruyabilmek daha müzikal ve estetik açıdan güçlü fikirler ortaya çıkarabilmenizi sağlayacaktır. Fakat bu aralıkta yetkili olabilmek ancak öncelikle daha küçük birimlere hakim olmak ve sonrasında onları birbirine ekleyerek daha uzun soluklu cümlelere ulaşmaya çalışmakla mümkün olacaktır. İşe bu birimlerin en küçüğü olan bir vuruş içerisinde başlamak yapılacak en doğru harekettir. Öncelikle sol ayak ve sağ el ile bizi zamanın içinde tutacak birer ostinato belirleyip sağ ayak ve sol ele odaklanalım. Mesela 8’lik hi-hat ve 16’lık ride ostinatoları bu görevi yerine getirebilir.

Koord-1

Koord-2

Koord-3

Sağ el ve sol ayak ostinatolarını aşağıdakilerle değiştirip konuyu biraz daha genişletmemiz de mümkün.

El ve Ayak ost

Bu alıştırmaları çalışırken üst üste gelen vuruşların tam olarak eş zamanda olmasına dikkat edin.  Kendinizi rahat hissettiğiniz en düşük tempodan başlayın ve tempo içerisinde sallanmadan çalabilene dek tempoyu arttırmayın. Bütün bu egzersizleri tamamladıktan sonra yavaş yavaş farklı alıştırmaları arka arkaya getirerek önce iki vuruşluk sonrasında bir ölçülük ve iki ölçülük fikirler ortaya çıkarmaya çalışın. Bu fikirleri önce yazın daha sonra yazıya bakarak çalın ve sonrasında ezberleyip bakmadan çalmaya gayret edin. Aşağıdaki örnekler size biraz olsun kendi cümlelerinizi oluşturmak konusunda yardımcı olacaktır. Hepinize iyi çalışmalar.

Fikirler

Bu yazı Davul kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Berke Özgümüş hakkında

1996’dan beri İstanbul'daki çesitli gruplarla pek çok farklı projede çalıştı. Bora USLUSOY’un “Umutsuz Aşk”, Mehmet GÜRELİ’nin “Odamda Yolculuk” ve “İplerin Kopuşu”, Üst Kattakiler’in “Üç Deniz Ötesi”, Bulutsuzluk Özlemi "20. Yıl Konseri DVD", REDD’in “Plastik Çiçekler ve Böcek”, "21", "Prensesin Uykusu (Soundtrack)" ve “Hayat Kaçık Bir Uykudur” adlı albümlerinde çaldı. 2000 yılında Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü'ne birincilikle burslu olarak girdi ve mezun oldu. Birlikte çalıştığı diğer grup ve müzisyenlerden bazıları; İmer DEMİRER, Nezih YEŞİLNİL, Önder FOCAN, Tahsin ÜNÜVAR, Yahya DAİ, Elvan ARACI, Baki DUYARLAR, Erdal AKYOL, Nilüfer VERDİ, Raci PİŞMİŞOĞLU, Şenova ÜLKER, Kamil ERDEM, Donovan MIXON, Kent METE, Yavuz ÇETİN, Demirhan BAYLAN, Demir DEMİRKAN, Kerim ÇAPLI, Keisa BROWN ve Bulutsuzluk Özlemi...2000-2002 yılları arasında Darüşşafaka Lisesi’nin grup koçluğunu yapan ve 1998 yılından bu yana özel davul dersleri veren ÖZGÜMÜŞ, MODERN MÜZİK AKADEMİSİ kadrosunda 2006-2009 yılları arasında Sertifika Programı'nda davul eğitmeni ve müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Bu süre zarfında davul derslerinin yanı sıra ayrıca Ensamble ve Repertuvar dersleri de verdi ve grup koçluğu yaptı. Müzik hayatını Redd grubunda davul çalarak sürdüren Berke, Handmade Ezel davulları ve AMEDIA zilleri çalmaktadır.