Davul setinde çaldığımız paternler içerisinde zaman zaman trampet üzerinde bazı ölü (ghost) notalar çalma ihtiyacı duyarız. Bunun arkasındaki neden çaldığımız partisyonu büyütecek veya genişletecek, zamanı taşıyacak ve tempoyu tutmamıza yardımcı olacak, değişik dinamiklerde çalabilmemize imkan verecek veya paternin içerisinde belirli bir ritmik iskelet duyulmasını sağlayacak bir unsur oluşturmak gibi daha birçok ihtiyaca cevap aramak olabilir. Bu ölü notaları ekonomik davranıp hali hazırda kullandığımız bazı Rudiment veya baget kontrolü egzersizlerinden oluşturabilir, davul literatüründe sıklıkla kullanılan ghost iskeletlerini uyarlayarak elde edebilir ya da bir takım sistemler yardımıyla değişik paternler yaratarak uygulayabilirsiniz. İsterseniz şimdi bu yöntemlerden bazılarına kısaca göz atalım.
Örneğin single stroke ve double stroke’tan sonra en çok bilinen ve kullanılan Rudiment olan Para-diddle’ı ele alalım.
Sağ eli hi-hat, sol eli trampet üzerinde çalalım.
Şimdi trampet üzerinde çaldığımız 2 ve 4’üncü vuruşları (Back Beats) daha vurgulu (kuvvetli) diğerlerini ise ölü vuruş olarak çalalım.
İşte bir ghost note paterni oluşturduk. Gelelim hi-hat yani sağ el vuruşlarına.
Sağ elimizle birçok davul paterninde kullandığımız bazı ostinatoları (Ostinato: Belli bir ritmik yapıyı sürekli tekrar etmek) çalarak totalde duyulan baskın Para-diddle sound’undan sıyrılabiliriz.
Artık bu yapıların üzerine bas davul vuruşları ekleyebiliriz. Sistematik açıdan bakıldığında bütün onaltılık kombinasyonlarını çalmak mümkün. Ben ilk aşamada trampet vuruşlarının üzerine gelen bas davulları pas geçiyorum ve sadece bir hi-hat ostinatosu ile yazıyorum. Siz aynı bas davul ve trampet kombinasyonları üzerine yukarıdaki diğer ostinatoları, kendi bulduğunuz başka ostinatoları, ya da tamamen doğaçlama paternleri kullanabilirsiniz. Daha sonra da trampetlerle unison kickler de ilave edebilirsiniz.
Çok sık kullanılan bazı ölü nota iskeletlerinden birisi ise:
Aynı şekilde bu iskeleti de yukarıdaki hi-hat ostinatolarıyla kullanmak mümkün.
Bu patern için bas davul vuruşlarını ise onaltılıkların kombinasyonları arasından seçmek mümkün. Ya da bazı nota okuma kitaplarında yazılan sadece 2 ve katları şeklindeki bölünmelerden oluşan ( 1’lik, 2’lik, 4’lük, 8’lik, 16’lık vs…) 4, 8, 16 veya 32 ölçülük egzersizleri bas davulla çalarak daha müzikal bir çalışma yapabilirsiniz.
Bu iki yöntemle de karşınıza ard arda gelen ikiden fazla bas davul vuruşlarıyla karşılaşabilirsiniz. Eğer koordinasyonda zorlanıyorsanız bir de sağ ayağınızın tekniğiyle uğraşmamak için ilk etapta sadece en fazla ardışık iki kick vuruşu olan alıştırmalarla başlayın. Daha sonra rahatladıkça diğerlerini de yavaş yavaş eklersiniz.
Yukarıdaki okuma pasajını hi-hat ve trampet kombinasyonumuza uygulayacak olursak:
Hepinize iyi çalışmalar diliyorum.