Baget Kontrolü-2

Herkese selamlar;

İlk Baget Kontrolü yazısında tamamen lineer (aynı anda yapılan vuruşlar barındırmayan) egzersizlere kısa bir bakış yapmıştık. Şimdi ise içerisinde unison (eş zamanlı) vuruşlar da barındıran bazı çalışmalardan bahsetmek istiyorum. Bu egzersizler size aynı zamanda müzik ve matematik arasındaki bağın ne kadar organik ve önemli olduğu konusunda çok önemli bir perspektif kazandıracaktır.

İşe öncelikle bir vuruş (beat) içerisinde yer alabilecek bütün onaltılıkların kombinasyonlarını oluşturmakla başlayalım.

16 Kombn

İşe öncelikle bir vuruş (beat) içerisinde yer alabilecek bütün onaltılıkların kombinasyonlarını oluşturmakla başlayalım.

Birinci Segment:

Şimdi yapacağınız sey bu kombinasyonları sırası ile sık kullandığınız elinize (solaksanız sol, değilseniz sağ) atamak olacaktır. Yani öncelikle sağ elinizle (buradan sonra solak olmadığınızı kabul ediyorum) sadece birinci kombinasyonu çalın ve sabit tutun. Sonra üzerine sol elinizle ikinci kombinasyonu ekleyin ve eş zamanlı bir şekilde çalın. İşte birinci egzersizi oluşturdunuz.

SEG 1 A

İkincisi için sağ eliniz birinci kombinasyonu çalmaya devam ederken sol elinizle üçüncü kombinasyonu çalmaya başlayın. Sağ elinizi hiç değiştirmeden sol elinizle 4,5,6,7 vs… kombinasyonlarını çalarak en sonuncusuna kadar gelin. Sol elinizle hepsini çaldınız.

SEG 1 B.

İkinci Segment:

Sağ elinizle ikinci kombinasyonu çalarken sol elinizle üçüncüden başlayın ve aynı şekilde sağı sabit tutarak sol eli son kombinasyonu çalana kadar ilerletin. Buradaki mantık sol eldeki kombinasyonu, sabit tuttuğunuz sağ elinizden bir sonraki kombinasyondan başlatmak ve sonuna kadar götürmektir.

SEG 2

Üçüncü Segment:

SEG 3

 

Diğer Segmentler:

SEG +3-1

SEG +3-2

SEG +3-3

Sizin için bir sonraki adım  “Right Hand Lead” (sağ el önderliğinde) mantığıyla oluşturduğumuz bu alıştırmaları aynı şekilde “Left Hand Lead” olarak uygulamak olacaktır. Yani sol eliniz birinci kombinasyonu çalmaya devam ederken sağ elinizle ikinci kombinasyonu çalın ve sırasıyla 3,4,5 şeklinde değiştirerek sonuna kadar gidin. Tabi ki ilk metodda uyguladığımız segmentleri burada da oluşturacağız. Diğer bir yolu da yukarıda gördüğünüz sağ ve sol elleri yer değiştirerek çalmaktır.

Bu egzersizleri set up üzerinde kullanmak için dahi olmaya gerek yok. En basitinden sağ eli hi-hat sol eli de trampet üzerinde denemeler yapabilirsiniz. Egzersizlerin hepsi bir vuruş içerisinde olduğundan set üzerinde biraz sıkıcı tınlayabilir. O yüzden müzikaliteyi biraz daha arttırmak için dört ayrı alıştırmayı birleştirip 4/4’lük paternler oluşturmak gayet yerinde olacaktır.

HH_SNR

Aşağıya bir iki kick eklersek:

HH_SNR_BSS_

Bu kombinasyonları sekizlik üçleme, altılama, otuzikilikler vs… gibi değişik ritmik bölünmelere de uyarlamak mümkün. Sekizlik üçlemeler benden olsun gerisi size kalmış. İyi çalışmalar.

8'lik üçleme

Not: Left Hand Lead şeklinde de çalışmayı unutmayın.

Bu yazı Davul kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Berke Özgümüş hakkında

1996’dan beri İstanbul'daki çesitli gruplarla pek çok farklı projede çalıştı. Bora USLUSOY’un “Umutsuz Aşk”, Mehmet GÜRELİ’nin “Odamda Yolculuk” ve “İplerin Kopuşu”, Üst Kattakiler’in “Üç Deniz Ötesi”, Bulutsuzluk Özlemi "20. Yıl Konseri DVD", REDD’in “Plastik Çiçekler ve Böcek”, "21", "Prensesin Uykusu (Soundtrack)" ve “Hayat Kaçık Bir Uykudur” adlı albümlerinde çaldı. 2000 yılında Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü'ne birincilikle burslu olarak girdi ve mezun oldu. Birlikte çalıştığı diğer grup ve müzisyenlerden bazıları; İmer DEMİRER, Nezih YEŞİLNİL, Önder FOCAN, Tahsin ÜNÜVAR, Yahya DAİ, Elvan ARACI, Baki DUYARLAR, Erdal AKYOL, Nilüfer VERDİ, Raci PİŞMİŞOĞLU, Şenova ÜLKER, Kamil ERDEM, Donovan MIXON, Kent METE, Yavuz ÇETİN, Demirhan BAYLAN, Demir DEMİRKAN, Kerim ÇAPLI, Keisa BROWN ve Bulutsuzluk Özlemi...2000-2002 yılları arasında Darüşşafaka Lisesi’nin grup koçluğunu yapan ve 1998 yılından bu yana özel davul dersleri veren ÖZGÜMÜŞ, MODERN MÜZİK AKADEMİSİ kadrosunda 2006-2009 yılları arasında Sertifika Programı'nda davul eğitmeni ve müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Bu süre zarfında davul derslerinin yanı sıra ayrıca Ensamble ve Repertuvar dersleri de verdi ve grup koçluğu yaptı. Müzik hayatını Redd grubunda davul çalarak sürdüren Berke, Handmade Ezel davulları ve AMEDIA zilleri çalmaktadır.