Baget Kontrolü-1

Hepinize merhaba. Davul tekniğinizi geliştirmek için kullanılan yöntemler arasında başı çekenlerden birisi de baget kontrolüdür. Baget kontrolü temel olarak iki eli lineer bir şekilde kullanarak, zaman zaman sağ ve sol el ile unison vuruşlar yaparak ya da “26 American Rudiments” kullanılarak üç ayrı şekilde çalışılabilir. Bu yazıda Lineer şekilde çalınan egzersizlere göz atacağız.

Öncelikle başlangıç için şöyle bir kural koyalım: Hiçbir şekilde aynı elle arka arkaya ikiden fazla vuruş yapmayalım. Bu yöntem size çalabileceğiniz maksimum tempoya ulaşabilmenizde kolaylık sağlayacaktır. Şimdi bazı temel egzersizlerden birkaç örnek verelim. Bu alıştırmaları yaparken mutlaka metronom kullanın ve vuruşları çalıştığınız yüzeyin (trampet, pad vs..) merkezine yapın. Her iki elle aynı kuvvette vuruş yapmaya gayret gösterin. Böylelikle iki elden çıkan ses volume ve tını olarak birbiriyle aynı olacaktır.

EGZRS1

Bu alıştırmaları çalabildiğiniz tempoyu yukarıya taşımak için aşağıdaki şekilde basit bir zaman tablosuna uyarlayarak da çalışabilirsiniz.

EGZRS2

Şimdi işi biraz renklendirmeye ne dersiniz. Hep aynı dinamikte devam eden egzersizlerimizi bazı vuruşları daha sert bir şekilde yapıp aksanlı notalar elde ederek farklılaştıralım. Bu aksanlı vuruşlar notasyonda notanın üzerine yan yatmış bir v işareti koyarak gösterilir.

EGZRS3

Zaman tablosu taktiğini vurgulu alıştırmalar için de kullanabiliriz.

EGZRS3B

Yaptığınız bu egzersizler iki eliniz arasındaki koordinasyonu geliştirecek ve daha süratli çalmanızı sağlayacaktır. Ancak bu alıştırmaları davul set up’ınız üzerinde geliştirip daha müzikal ve kullanılabilir hale getirebilirsiniz. Örneğin tom tom’ları işin içine dahil edersek:

EGZRS4

Ya da bunları bir ritmik bir patern gibi tınlatmak istersek:

EGZRS5

Her iki tekniği beraber kullanmak da fena bir fikir gibi gelmeyebilir:

EGZRS6

Unutmamamız gereken en önemli şeylerden bir tanesi de her ne olursa olsun çalıştığınız materyalleri hayata geçirebilmektir. Bir tekniği ya da egzersizi etüd şeklinde uyguluyor olabilirsiniz ama bunu çaldığınız müziğin içine müzikal bir şekilde sokamıyorsanız tam olarak çalamıyorsunuz demektir. Yukarıdaki örneklere benzer bir sürü paterni kendiniz de oluşturabilirsiniz. Çalıştığınız alıştırmaları bu anlayış içerisinde geliştirmeye çalışmak müzikal yaratıcılığınızın oluşmasına yardımcı olacaktır. Kolay gelsin.

Bu yazı Davul, En Yeniler, Enstrüman kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Berke Özgümüş hakkında

1996’dan beri İstanbul'daki çesitli gruplarla pek çok farklı projede çalıştı. Bora USLUSOY’un “Umutsuz Aşk”, Mehmet GÜRELİ’nin “Odamda Yolculuk” ve “İplerin Kopuşu”, Üst Kattakiler’in “Üç Deniz Ötesi”, Bulutsuzluk Özlemi "20. Yıl Konseri DVD", REDD’in “Plastik Çiçekler ve Böcek”, "21", "Prensesin Uykusu (Soundtrack)" ve “Hayat Kaçık Bir Uykudur” adlı albümlerinde çaldı. 2000 yılında Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü'ne birincilikle burslu olarak girdi ve mezun oldu. Birlikte çalıştığı diğer grup ve müzisyenlerden bazıları; İmer DEMİRER, Nezih YEŞİLNİL, Önder FOCAN, Tahsin ÜNÜVAR, Yahya DAİ, Elvan ARACI, Baki DUYARLAR, Erdal AKYOL, Nilüfer VERDİ, Raci PİŞMİŞOĞLU, Şenova ÜLKER, Kamil ERDEM, Donovan MIXON, Kent METE, Yavuz ÇETİN, Demirhan BAYLAN, Demir DEMİRKAN, Kerim ÇAPLI, Keisa BROWN ve Bulutsuzluk Özlemi...2000-2002 yılları arasında Darüşşafaka Lisesi’nin grup koçluğunu yapan ve 1998 yılından bu yana özel davul dersleri veren ÖZGÜMÜŞ, MODERN MÜZİK AKADEMİSİ kadrosunda 2006-2009 yılları arasında Sertifika Programı'nda davul eğitmeni ve müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Bu süre zarfında davul derslerinin yanı sıra ayrıca Ensamble ve Repertuvar dersleri de verdi ve grup koçluğu yaptı. Müzik hayatını Redd grubunda davul çalarak sürdüren Berke, Handmade Ezel davulları ve AMEDIA zilleri çalmaktadır.