İki ses arasındaki uzaklığa verilen isimlerdir. İngilizce’de intervals olarak geçen aralıkları, akor kuruluşları, armonik analiz, doğaçlama ve aklınıza gelebilecek daha bir çok yerde kullanacağımız terminolojiyi burada öğreneceğiz. Akor kuruluşlarında majör3’lü aralığın 2 tam ses, minör3 ‘lü aralığın ise 1,5 ses olduğunu öğrenmiştik.
Majör dizide yer alan diğer aralıklar da aşağıda verilmiştir:
Majör dizi derecelerinin dışında kalan aralıklar ise:
Akor ve dizi kuruluşlarında olduğu gibi aralıklarda da isimlendirmeye dikkat etmeliyiz. Örneğin do’nun minör 2’lisine re bemol yerine do diyez demek yanlış olacaktır. Burada söz konusu olan aralık 2’li olduğuna göre (min2 ya da maj2, fark etmez) kök ses olan do 1. nota kabul edildiğinde 2. sıradaki nota re olacaktır.
Benzer şekilde do’nun artmış 4 ‘lüsü araştırıldığında cevap sol bemol değil fa diyez olmalıdır. Fa diyez ve sol bemol aynı notayı (pitch‘i) ifade etmesine rağmen sol, do’nun 5 ‘lisi olduğundan, sol bemol de artmış 4 ‘lüsü olamaz. Bütün aralıklarda bu kurala uyulmalıdır.
Min2, maj2, min3, maj3 gibi dar aralıkları zihinden hesaplamak kolay olacaktır. Ancak daha geniş aralıkları bulmak hem zaman alacak hem de hata yapma olasılığı (özellikle isimlendirme hatası) yüksek olacaktır. Bunun için aşağıdaki gitar şemalarından faydalanın. Bu şekilde gitar klavyesini de daha iyi öğrenecek, bir akor ya da melodi öğrenirken görsel şekiller yerine seslerin birbirleri ile olan ilişkisini görmeye başlayacaksınız.
Aşağıdaki aralıkları isimlendiriniz. Cevaplarınızı buraya tıklayarak kontrol edebilirsiniz.
Daha önceki armoni derslerime aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:
Armoni 101: Majör Diziler
Armoni 102: Üç Sesli Akorlar
Armoni 103: Akorlar (Diğer Yöntem)
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…
Bora USLUSOY