TC Electronic Spark Booster, Corona Chorus, FlashBack Delay & Looper Pedalları

Esasen ses kartı, efekt cihazları, müzik yazılımıları gibi ses kayıt ve müzik teknolojileri alanında ürünler çıkaran TC Electronic firması son yıllarda gitar ve bas gitar için ürünler tasarlamaya başladı. Bugün sizler için üç adet gitar pedalını inceleyeceğim.

TC Electronic pedallarında genel olarak kullanılan malzeme ve işçilik çok kaliteli. Boyasından tutun, potans kapaklarına, jak konnektörlerinden, açma kapama düğmesine kadar kesinlikle birinci sınıf cihazlar. Pil takmak amacıyla açıldığında da çok temiz ve özenli bir iç aksam olduğu görülebiliyor. Pedalların fiyatı ortalamanın üzerinde ama kalitenin de bir bedeli var kuşkusuz.

Pedalların içinden pil çıkmaması kötü. Eve gelip büyük bir hevesle çalmak için gitarın başına geçtiğinde çalıştıracak 9 volt’luk pili elinin altında bulamamak var. Stüdyoda bir kenarda durup duran basit bir adaptör bu pedalları çalıştırmaya yetti neyseki. Son dönemde pek çok firma maliyetlerini düşürmek için ürünlerle birlikte kullanma kılavuzu da vermiyor. Kılavuzlar internetten indiriliyor. TC Electronic pedallarında da durum böyle. TC Electronic Spark Booster

Pedalların üçü de true bypass özelliğine sahip. Yani pedal devrede olmasa bile tonunuzu bozmuyor, renklendirmiyor. Bu özellik son dönem pedal meraklılarının olmazsa olmazlarından. Booster hariç, delay ve chorus’ta stereo çıkışın yanı sıra stereo giriş de bulunuyor. Kullanmak zorunda mısınız? Hayır. Bu pedalları pek çok kullanıcı gibi ben de ampliye mono olarak bağladım.

Unutmadan belirteyim, yaptığım kayıtlarda kullandığım pedal ayarlarını fotoğraflarda görebilirsiniz.

SPARK BOOSTER

Bugün mercek altına aldığım üç pedaldan en sadesi bu. Beklenildiği gibi bas, tiz, gain ve level ayarları bulunuyor. Beyaz renkli bir booster pedalı hoş olmuş, genelde bu tür overdrive-distortion gibi pedallar koyu renkli olur. Spark Booster super hijyenik görünüyor.

Pil takmak için arka kapağın iri vidasını düz uçlu bir tornavidayla çevirerek açmak gerekiyor. Belki işe yarar diye madeni parayla çevirmeyi denedim ama olmadı. Sert ve kalın bir pena da işe yarıyor. Sanıyorum pil kapağı vidasında en iyi tasarım hala Boss‘unki…

Spark Booster‘ın üzerinde Fat, Clean ve Mid şeklinde üç mod var. Fat ve Clean’i yabancıların tabiriyle biraz ‘muddy’ yani ‘çamurlu’ buldum. Kalın E ve A telinde çalarken bas frekanslarda artıştan kaynaklanan bir boğulma oluyor. Özellikle palm mute ile ritm çalarken hissediliyor bu rahatsızlık. Oysa Mid modunda herhangi bir rahatsızlık hissetmedim, kalın tellerden aldığım ton oldukça tatmin edici, ısırgan ve parlak idi.

TC Electronic, bu pedalı sinyal zincirinde başka bir overdrive/distoriton pedalının hemen arkasına koyabilirsiniz diyor. Bense lambalı bir ampli olan Carlsbro TC 15‘in kirli kanalında gitar ile amplinin arasında kullandım.
 TC Electronic Spark Booster pedalına ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir. Her hakkı saklıdır. © 2013 Diğer kayıt ekipmanları: AVID HD Native, AVID HD Omni, Pro Tools HD|10, Carlsbro TC 15 kafa ampli (Drive kanalı), TC112 kabin, Shure SM57
—————————————————————————————————————————————————

CORONA CHORUS

Bazı TC Electronic pedallarında bulunan TonePrint özelliği sayesinde USB ile bilgisayara bağlanıp ünlü gitaristlerin tonlarını firmanın TC Electronic Corona Chorusinternet sitesinden ücretsiz olarak indirebiliyorsunuz.  Corona Chorus‘da tıpkı FlashBack Delay & Looper gibi TonePrint özelliğine sahip. Kutunun içinden USB kablosu da çıkıyor. Ayrıca TonePrint özelliğini akıllı telefonlarınıza ücretsiz indirebileceğiniz uygulamalar ile de kullanabiliyorsunuz.

Pedalın üzerinde SPEED, DEPTH, LEVEL gibi standart ayarlar bulunuyor. Speed, modulasyon hızını; depth ise modulasyonun derinliğini belirliyor. Level ile efekt seviyesi ayarlanıyor. Tone düğmesini saat yönünün aksine çevirip chorus efektinin alt frekanslarda daha etkili olmasını sağlayabilir ya da saat yönünde çevirerek daha parlak bir ton elde edebilirsiniz.

Pedalın üzerinde üç pozisyonlu bir anahtar yer alıyor. En üst pozisyonda standart chorus efekti elde ediliyor, orta pozisyondayken TonePrint özelliği devreye sokulabiliyor, en alt pozisyonda ise Tri-Chorus adı verilen daha geniş ve abartılı bir chorus efekti devreye alınabiliyor.

TC Electronic her zaman ileri teknoloji kullanan komplike cihazlar üretmiştir. Bu üretim felsefesi pedallarına da yansımış. Pil takmak için arka kapağı açtığımda iki adet mini anahtar farketmiştim. Bunlardan biri True Bypass ya da Buffered Bypass arasında seçim yapmanıza yarıyor. daha önce de belirtmiş olduğum gibi, True Bypass özelliği pedal devrede değilken bile tonu renklendirmeden aynen aktarmaya yarıyor. Buffered Bypass ise uzun kablo ya da çok sayıda pedal kullanımında kayıba uğrayan tonu telafi edebiliyor. Diğer anahtar ile devreye sokabileceğiniz ‘Kill Dry’ özelliği de cihazın çıkışından kuru sinyali tamamen yok edip %100 efektli bir sinyal gönderiyor. Paralel efekt loop’u olan amplilerde bu özelliği kullanabilirsiniz.

TC Electronic Corona Chorus pedalına ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir. Her hakkı saklıdır. © 2013 Diğer kayıt ekipmanları: AVID HD Native, AVID HD Omni, Pro Tools HD|10, Carlsbro TC 15 kafa ampli, TC112 kabin, Shure SM57
—————————————————————————————————————————————————

FLASHBACK DELAY & LOOPER

9 çeşit delay, 40 saniyeye kadar loop özelliği olan bir pedal bu. FlashBack Delay & Looper pedalının üzerinde de Corona Chorus gibi 4 adet potans bulunuyor. Bunlardan birincisi Delay zamanını ayarlayabildiğiniz DELAY potansı. FEEDBACK ise tekrar sayısını belirliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi FX Level delay’li sinyalin seviyesini belirliyor. En son potans ile delay çeşidi seçiliyor.

Pedalda bulunan 9 farklı delay çeşidi şöyle:
– 2290 (TC’nin meşhur 2290 delay pedalının simülasyonu) TC Electronic FlashBack Delay & Looper
– Analog Delay (Üst frekansları kırpılmış delay)
– Tape (Manyetik bantla elde edilen eski tarz delay)
– Lofi (Tekrarları kirli duyulan farklı bir delay çeşidi)
– Dynamic (Delay miktarını tuşeye göre ayarlayan dinamik delay)
– Modulated (Çıktısı modülasyona uğramış delay)
– Ping Pong (Sağ ve sol kanalı ayrı delay zamanına sahip stereo delay)
– Slap (60’larda ve country müzikte yaygın olarak kullanılan kısa delay)
– Reverse (Ters çevrilmiş delay)

Pedalın içinde tıpkı Corona Chorus’taki gibi True Bypass/Buffered Bypass ve Kill Dry On/Off anahtarları ve TonePrint özelliği mevcut. Detaylar için lütfen Corona Chorus’ta yaptığım açıklamalara bakınız.

FlashBack Delay & Looper pedalında tempoyu çalarak belirleme özelliği var (tap tempo). Pedal açma kapama anahtarına basılı tutarak en az 4 adet dörtlük nota çalmanız yeterli). Daha sonrasında pedalın üst kısmında yer alan mini anahtar ile delay zamanını, belirlediğiniz tempoya göre dörtlük ya da sekizlik nota denk gelecek şekilde otomatik olarak belirlemek mümkün.

Bir diğer önemli özellik ise loop fonksiyonu. Mono olarak 40, stereo olarak ise 20 saniyeye kadar hafızaya kayıt yapıp, geri çaldırabiliyorsunuz. Daha sonra üzerine ikinci bir partisyon çalabilir ve bu pedal sayesinde kendi kendinize akumpanyalı bir şekilde müzik üretebilirsiniz.

Sizin için yaptığım kayıtta, soldaki kanalı TAPE modunda düşük bir feedback seviyesi ve yine düşük FX seviyesi ile kaydettim. Ancak sağdan duyacağınız kanaldaki oktavlı melodiyi tuşeye duyarlı olan DYN modunda çaldım. Sağ elimi sertleştirdiğim anlarda efekt miktarının artıığını siz de farkedeceksiniz. Çaldığım partisyona uygun olan mod bu idi.

TC Electronic FlashBack Delay & Looper pedalına ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir. Her hakkı saklıdır. © 2013 Diğer kayıt ekipmanları: AVID HD Native, AVID HD Omni, Pro Tools HD|10, Carlsbro TC 15 kafa ampli (Drive kanalı), TC112 kabin, Shure SM57
—————————————————————————————————————————————————

Sevdiklerim

  • Sağlam konstrüksiyonu ve kalitesi
  • USB’den bağlanıp TonePrint ile ton yükleme özelliği
  • FlashBack Delay & Looper’daki gelişmiş özellikler

Sevmediklerim

  • Fiyatları TC Electronic Pedalları

Puanlama
Kullanım Kolaylığı: 4
Ses Kalitesi: 4
Malzeme ve İşçilik: 5
Fiyat: 2
(en yüksek puan 5′tir)

Bora USLUSOY

Bu yazı Ekipman, En Yeniler, Pedal-Prosesör kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.