RODE, uygun fiyatlarıyla belki de Türkiye’nin en çok satan mikrofon markasıdır. Ürün gamının büyük bölümünü başlangıç ve orta seviye mikrofonlar oluşturuyor olsa da Classic II gibi birkaç hi-end (yüksek kaliteli) ürünü mevcut. Gerçekten de fiyat/kalite kriterine göre değerlendirildiğinde çok başarılı ürünleri var. RODE bazı aksamlarını hala Çin’den tedarik ediyor olsa da uzun süredir mikrofonlarını Avustralyada kendisi üretiyor.
NT2-A geniş diyaframlı bir vokal ve enstruman mikrofonu. Oldukça sağlam ve ağır bir malzemeden yapılmış. Neredeyse 1 kilogram. Daha net olmak gerekirse 860 gram. Mikrofon, gövdesinin rezonans yaparak sesi etkilememesi için bu şekilde tasarlanmış. Bunu dengede tutmak için kaliteli ve sağlam bir mikrofon sehpasına ihtiyacınız olacak.
Kutu içeriği oldukça tatmin edici. SM6 mikrofon tutucu/şok koruyucu, bir adet kablo, kadife mikrofon kılıfı, RODE çıkartması ve kayıt teknikleri üzerine eğitim amaçlı bir DVD çıkıyor kocaman kutunun içinden. SM6’nın diğer mikrofon tutuculardan bir farkı, daha doğrusu fazlası var. Üzerinde kendinden bir pop filtresi bulunuyor. Pop filtresi kullanmadan vokal kayıdı yapamayacağınızı ve bu sayede 50-100 TL civarında bir ek masraftan kurtulduğunuzu belirtmeliyim. NT2-A ülkemizde çok popüler olan NT1-A‘nın üst modeli. Başarılı bulunan bir diğer RODE modeli K2 ile aynından, 25 mm’lik bir çift kapsül
barındırıyor. Diğer çok paternli mikrofonlar gibi üzerindeki üç pozisyonlu bir anahtar yardımıyla figure-of-eight, omni ve cardioid paternleri seçebiliyorsunuz. 40 Hz ya da 80 Hz şeklinde iki adet yüksek geçirgen (hi-pass) filtresi var. Ayrıca devreye sokulduğunda sinyali 5 dB ya da 10 dB baskılayan pad mevcut. RODE’un dediğine bakılırsa mikrofonun kayıt yapabildiği frekans aralığı 20 Hz-20kHz. Frekans cevabında 3kHz civarında başlayan ve 15-16kHz civarında eski haline dönen bir yükselme mevcut.
RODE NT2-A kondenser mikrofona ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir. Her hakkı saklıdır. © 2013 Diğer kayıt ekipmanları: AVID HD Native, AVID HD Omni, Pro Tools HD|10
———————————————————————————————————————————————
Esas önemli konuya, yani ses kalitesine gelirsek, genel olarak NT2-A’nın oldukça iyi olduğunu söyleyebilirim. Orta seviye bir fiyatı olmasına rağmen bu mikrofonla ciddi işler çıkarabilirsiniz. Dengeli bir frekans dağılımı var. Biri vokal biri de akustik gitar olmak üzere iki örnek kayıt yaptım. NT2-A ile yaptığım vokal kayıtlarını yine RODE’un çok popüler bir mikrofonu olan NT1-A ile kıyasladığımda tizlerinin daha yumuşak olduğunu ve NT1-A’da mevcut olan nasal sound’un NT2-A’da olmadığını gözlemledim. Elimde bulunan daha üst seviye bir mikrofon, Neumann TLM 102 ile karşılaştırdığımda ise alt-mid frekanslarının biraz zayıf olduğunu gözlemledim. Ancak TLM 102’nin fiyatının NT2-A’nın iki katı olduğu düşünülürse pek de adil bir karşılaştırma olmadı.
Akustik gitar kayıdında RODE NT2-A’yı gitar klavyesinin 15. perdesine bakacak şekilde yaklaşık 30 cm uzaklığa yerleştirdim. Cardioid paterni tercih ettim. Alt frekans filtresini de devreye sokmadım. Akustik gitarı çoğunlukla bir çift küçük diyaframlı condenser mikrofonla stereo olarak kaydetmeyi tercih eden biri olmama rağmen elde ettiğim sonucu beğendim.
SONUÇ
Sevdiklerim:
- Fiyatına göre kalitesi
- Çoklu patern seçenekleri, pad ve bas filtresi olması
- Paket içeriği
Sevmediklerim:
- Çok ağır olması hassas yerleşim gerektiren durumlarda en kaliteli mikrofon sehpasını bile zorlayabiliyor.
Son Sözüm: Başlangıç seviyesinin üzerinde bir mikrofon arayışı olanlara tavsiye ederim. Vokal, tüm akustik enstrumanlar, gitar amplisi, vurmalılar, diyalog, ambiyans ve ortam sesi gibi pek çok farklı kayıtta kullanabileceğiniz kaliteli bir geniş diyaframlı condenser mikrofon.
Puanlama
Ses Kalitesi: 4
Malzeme ve İşçilik: 4
Fiyat: 4,5
(en yüksek puan 5′tir)
RODE NT2-A kondenser mikrofona ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir. Her hakkı saklıdır. © 2013 Diğer kayıt ekipmanları: Cort NTL CE Custom, AVID HD Native, AVID HD Omni, Pro Tools HD|10
———————————————————————————————————————————————
BİLGİ DAĞARCIĞI…
Mikrofonlarda Pad Ne İşer Yarar?
Davul, perküsyon gibi akustik enstrumanlar ya da elektrik gitar amplileri oldukça yüksek seviyede ses üretirler. Kayıt sırasında kullanılan preampli gain’ini ne kadar düşürseniz de mikrofon daha kapsülden distort edebilir. Yakın mikrofonlamada kapsüle oldukça yakın bir mesafede bulunan ses kaynağından çıkan sinyal öylesine yüksektir ki temiz bir kayıt olmak mümkün olmayabilir. Bu durumda mikrofonun üzerindeki pad’i devreye sokarak mikrofon hassasiyetini düşürüp temiz bir kayıt alabilirsiniz. Özelikle trampeti condenser mikrofonla kaydetmeyi çok seviyorum ama en az -15 dB pad’i olmayan bir mikrofonla bu pek mümkün olmuyor.
Mikrofonlarda Yönsellik Nedir?
Bazı mikrofonlar sadece tek yönden (sadece önden) ses alabilirken bazıları aynı anda hem arkadan hem de önden (figure-of-eight) ya da 360 derece-her yönden (omni) ses kaydedebilir. Tek yönden ses alan mikrofonlar da kendi aralarında farklı türlere ayrılır. Cardioid, Super Cardioid, Hyper Cardioid gibi…
Pop Filtresi Nedir?
Pop Filtresi; vokal/diyalog kayıtlarında p, ç, t, k, b gibi bazı ünsüz harfleri söylerken ağızdan hızlı ve yoğun bir şekilde çıkan nefesin mikrofon diyaframına ulaşarak patlamasını engellemeye yarar.
Mikrofonlarla ilgili daha çok şey öğrenmek için Ev Stüdyosu Bileşenleri, Bölüm IV: MİKROFONLAR yazımı mutlaka okuyunuz.
Bora USLUSOY