MASTERING Nedir?

Müzik üretim sürecindeki nihai evredir. Post-prodüksiyon aşamalarından sonuncusudur. Eserlerin fiziksel baskıya ya da dijital dağıtıma uygun hale getirilmesi için sarfediler çabalardır.

masterig studyo

Böyle bir outboard ekipman parkınız yoksa üzülmeyin, ‘in the box’ mastering de yapabilirsiniz.

Deneyim gerektirir. Eskiden beri genellikle; kablosundan hoparlörüne, kompresöründen analog-dijital dönüştürücüsüne, en üst düzey analog ‘outboard’ ekipmanlarla yapılagelse de son yıllarda bilgisayar ortamında yazılım destekli olarak yapılan mastering her geçen gün popüleritesini arttırmaktadır.

EQ, compressor, limiter gibi işlemciler kullanılır. Ancak seçilen cihazlar mikste kullanılanlardan biraz daha farklıdır. Linear phase EQ, multiband (çok bantlı) compressor gibi…

Bir albümde yer alacak tüm şarkıların ses seviyesi ve frekans dengesi açısından tutarlı olması, en iyi hale getirilmesi, birbirleriyle benzerlik göstermesi mastering’de hedeflenenlerdendir. Şarkıların sadece kendi aralarında değil dönem itibarıyle piyasada kabul görmüş, yayınlanmış eserler ile ses seviyesi ve frekans içeriği açısından denk seviyede olması da önemli ve gereklidir.

Eserde yer alan farklı enstrumanların, tüm seslerin daha da iç içe geçmiş bir şekilde duyulmasını sağlamak, şarkı boyunca bazı çalgıların ses seviyesinde ortaya çıkabilecek ani değişimleri telafi etmek mastering sırasında yapılan işlerdendir.

Prodüktör ya da sanatçı tarafından belirlenmiş olan listeye uygun şekilde şarkıların sıralanması ve aralarda gerekli olan sürelerin (şarkıdan şarkıya değişkenlik gösterebilir) bırakılması yine mastering sırasında yapılan işlerdendir.  Fade in ve fade out işlemleri de mastering mühendisi tarafından yapılır.

Mastering’de tek tek kanallar üzerinde çalışılmaz. Miksi tamamlanmış ve çıktısı (export) alınmış olan stereo dosya üzerinde işlem yapılır. Varsa sağ/sol kanal arasındaki simetri bozukluğu giderilir ve gerekiyorsa stereo imaj genişletilir.

Bazılarına göre mastering için vazgeçilmez olan plug-in'lerden biri: Waves Linear Phase Multiband Compressor

Bazılarına göre mastering için vazgeçilmez olan plug-in’lerden biri: Waves Linear Phase Multiband Compressor

Asıl görevi olmasa da, bazen kötü bir miksi düzeltmek mastering mühendisine kalabilir. Mastering’de esasen bir miksi daha iyileştirme hedeflenirken; böyle durumda bozuk olanı tamir etmek misyonunu üstlenmek zorunda kalabiliyor. ‘Mikste hallederiz’ klişesinden sonra bir de ‘mastering’de düzeltiriz’ çıktı. Duymadım değil!

Bora USLUSOY

Bu yazı En Yeniler, Müzik Prodüksiyonu kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.