Modern gitar tasarımlarıyla pek çok gitaristin favori markalarından biri olarak bilinen Ibanez’in Tube King TK9990D pedalı ile karşınızdayım. Bilenler vardır; Ibanez‘in en ünlü pedalı Tube Screamer‘dır. Pekçok pedal board’un vazgeçilmezi olan Tube Screamer’dan sonra bakalım İBO (!) bizim için ne hazırlamış.
Oldukça iri kıyım, sağlam, ağır ve oturaklı bir ürün ile karşı karşıyayız. Bir adet lamba (tube) barındıran pedalımız aynı zamanda true bypass özelliğine de sahip. (Yani pedal kapalı konumdayken sinyal kaybına uğramıyorsunuz) Yüksek voltajla çalışan bu pedalı maalesef pille çalıştıramıyorsunuz, mutlaka yanında gelen adaptörü kullanmanız gerekiyor. Bu tür bir otantik cihaz için normal bir durum. Pedal formatındaki diğer ürünlere kıyasla bir avantajı dört band ekolayzır barındırması. LO, MID, HI bandlarının yanı sıra daha yüksek tiz frekanslara müdahale edebileceğiniz PRESENCE ayarı da bulunuyor. Ayrıca pedala giren sinyalin seviyesine göre ayarlayabileceğiniz HI ve LO şeklinde iki pozisyonlu bir INPUT anahtarı mevcut. Single Coil manyetikli (mesela Fender Strat) gitarlar için HI, humbucker manyetikli gitarlar (mesela Gibson Les Paul) için ise LO konumuna getirmeniz tavsiye ediliyor. Ancak tersini denememeniz için hiçbir sebep yok! Geriye belki de en önemli kontrol olan DRIVE potansı ile LEVEL kalıyor.
DRIVE ayarını düşük seviyelerde tutarak temiz tonlarınıza parlaklık ve hırıtlı katabilir ya da kirli tonlarınızın yanında bir booster olarak kullanabilirsiniz. Gain’i arttırdıkça hafiften bir kirlenme başlıyor. DRIVE potu %75’i geçtiğikten sonra tipik doygun lambalı overdrive tonları elde ediliyor. Bu tür overdrive pedallarının tipik özelliği tonu kirletmeden, krema gibi sustain vermesi TUBE KING’de de karşımıza çıkıyor. Yine bu tür overdrive pedallarının bir diğer ortak özelliği hi-gain tonlarda bas frekanslarda, kalın E telinde biraz çamurlanma, ‘muddy’ bir ton elde edilmesi. DRIVE potansı ile çok yüksek metal tonları elde edilmese de (pedalın amacı da bu değil zaten) LEVEL ile ciddi volüm artışı sağlayabilirsiniz.
İyi bir fikir verebilmesi açısında bu hafta yaptığım örnek kayıtta daha ‘bluesy’ şeyler çaldım. Klasik rock tınılarına öykündüm. Umarım seversiniz. Kayıtta kullandığım ayarlar şöyle:
GAIN: 10, LEVEL: 5, LO: +1, MID: +2, HI: +0,5, PRESENCE: +1, Input-LO
Ibanez TK9990D gitar pedalına ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir. Her hakkı saklıdır. © 2013 Diğer kayıt ekipmanları: AVID HD Native, AVID HD Omni, Pro Tools HD|10, Carlsbro TC 15 kafa ampli, Marshall 1922 Kabin, Shure SM57, Yamaha AES 920 Elektrik Gitar (Köprü Manyetiği)
—————————————————————————————————————————————————
SONUÇ: Classic rock, blues rock çalanların hatta belki de fusion çalanların da sololarında işine yarayacak bir pedal. Otantik tonlarıyla ‘vintage ‘ bir havası var. Led Zeppelin, Deep Purple, AC/DC seviyorsanız buyrun burdan yakın. Sert metalci, ağır abiler malesef sizlere bu seferlik yardımcı olamayacağız. Hadi görüşürüz ben ispanyol paça pantolonlarımı giyip bu pedalla biraz daha takılacağım!
Sevdiklerim
Sevmediklerim
- Fiyatı (zaten ucuz olan ne var ki bizim ülkede 🙂
- Bazen alt frekanslarda çamurlanma olabiliyor.
Puanlama
Kullanım Kolaylığı: 4
Ses Kalitesi: 4
Malzeme ve İşçilik: 5
Fiyat: 4
(en yüksek puan 5′tir)
Bora USLUSOY