Pena deyip geçmeyin! Muhtelif boyut ve şekillerde, envai çeşit malzemeden imal edilen, farklı kalınlıkta ve sertlikte sayısız pena çeşidi var. Gitar çalarken asla elimizden bırakmadığımız (!) bu küçük şey üzerinde biraz kafa yormak gerekmez mi? Yoksa sizde oradan buradan bulduğu herhangi bir penayla çalan ve bu konuyu bugüne kadar hep ihmal etmiş kişilerden misiniz?
Timber Tones menşei İngiltere olan, kendi tabirleriyle ‘lüks’ gitar penaları üreten bir firma. Bir süre önce bizimle bağlantıya geçip ürün numuneleri göndermek istediklerini belirttiler. Biz de hay hay dedik!
Timber Tones dört senelik geçmişi olan genç bir marka. Her türlü ağaçtan, kemik ve hayvan boynuzundan,
istiridye kabuğu, deri, kristal, taş ve hatta saf altın veya gümüşten bile pena üretiyorlar. Ekoloji dostu bir üretici olduklarını özellikle vurguluyorlar. Kullandıkları hammaddelerin atıl malzemelerden, gitar ve mobilya imalatındaki kesimlerden artan firelerden ve yan mamüllerden oluştuğunu vurguluyorlar. Eti, derisi ve sütü için yetiştirilen besi hayvanlarından olan bufalo kemiği ve boynuzu kullandıklarını söylüyorlar. Şaşırdınız mı? Hayvansal bazı malzemeler muhtelif müzik aletleri aksamı imalatında on yıllardır sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle kemikten yapılmış eşikler plastiğe göre çok daha iyi sonuç vermekte, hem sürtünme hem de ton açısından avantaj sağlamaktadır. Bir de diyorlar ki ‘Ürettiğimiz penalar pahalı olabilir ama aynı zamanda iyi gitar tonu elde etmenin en ucuz yoludur’. Fena slogan değil, bakalım, göreceğiz.
Elimde her birinde dörder adet farklı modeli olan dört paket (farklı seri) pena var. İlki Timber Tones serisinden ki bunlar 18 ayrı çeşit ağaç malzemeden olabiliyor. Timber Tones’un hem elektro gitar hem de akustik gitar için olan serileri var. Sert ağaçlar parlak tınlayıp elektro gitar kullanımı için daha uygun iken nispeten daha yumuşak olan ağaçların yabancıların tabiriyle daha ‘warm’ (sıcak) tonları var ve akustik gitar için daha uygun.Electric Guitar Four Pack’te sertlik sırasına göre (ilki en serti) Lignum Vitae, African Ebony, Sonokeling, Bloodwood olmak üzere dört ayrı model oluyor. Timber Tones Acoustic Guitar Four Pack’te ise yine sertten yumuşağa, sırasıyla Jatoba, Santos Rosewood, African Sapele ve Cocobolo ağacından yapılan modeller yer alıyor. Akustik olarak belirtilmiş olsa da elektro gitarda kullandığımda hiç de kötü sonuçlar elde etmedim.
Timber Tones modelleri (buraya dikkat tüm Timber Tones markası değil, Timber Tones markasının yine aynı adı taşıyan Timber Tones serisi)
standart Fender tipi bir pena büyüklüğünde ve şeklinde ancak tabi ki farklı kalınlıkları ve uç ile yan taraflarındaki kıvrımlarıyla kendine has özel bir kalıbı var. Tüm penalarda çok iyi bir işçilik olduğu dikkat çekiyor. Böylesine ilginç ve egzotik malzemelere bu kadar hassas şekiller vermek ve belli bir standardı tutturmak gerçekten zor iş olsa gerek. Penanın parmak uçlarıyla kavranan kısmındaki kalınlık bazı modellerde istisnalı olmakla beraber genellikle 2-2,5 mm civarında. Tahminimce bu tür organik malzemelerde esneme olmayacağından daha ince tasarımlar kırılma riskinden dolayı tercih edilmiyor. Penaların arka ve yan-arka kenarlarının hafif şekilde yuvarlatılmış olması sayesinde herhangi bir keskin ya da sivri uç bulunmuyor. Penanın uç kısmına doğru kalınlığı azalıyor ve sivriliyor. Bu sayede tellerle temas eden uç ve yan kısımlarında incelme olduğu için sürtünme de azalıyor, daha rahat ve seri bir çalım mümkün olabiliyor. Bu modeller kalıp olarak Jim Dunlop’un büyük boy Big Stubby penalarını çağrıştırıyor.
Sadece Timber Tones serisi değil, bu markanın tüm modellerinde notaların tane tane duyulma durumu var. Plastik ya da türevlerinden imal edilmiş standart penalara göre bunlar notaların daha net ve keskin tınlamasını sağlıyor. Bu keskinlik ve parlaklık sert ve ağır malzemeden imal edilmiş olan modellerde daha da belirginleşiyor. Ağaç modellerde (Timber Tones serisi) Lignum Vitae en sert ve dolayısıyla en parlak tonu veren pena. Onu African Ebony takip ediyor, doğrusu abanozdan daha sert bir ağaç olduğunu bilmezdim.
Elimdeki bir diğer seri Bone Tones yani ‘Kemik Tonları’! Sadece kemik değil boynuz da kullanılıyor. Bu serideki dört
modelden kemik olanı hem diğerlerinden yarım milim kadar daha kalın, hem daha ağır ve daha sert. Elde öylesine büyük duruyor ki sağ elimi hantal bir ağır vasıta gibi hissettim. Tercih meselesi belki bununla daha rahat edenler çıkabilir. Haki yeşil (saydam olduğu için clear diye geçiyor, başka renkleri de mevcut) , siyah ve beyaz renkli boynuzdan imal edilmiş penalar plastiğe yakın bir hissiyat ve ton veriyor.
Bugünkü incelememde son olarak Jazz Tones serisine yer vereceğim. Jazz kelimesi sizi yanıltmasın. Bu modeller illa caz çalanlara yöneliktir diye bir kaide yok. Esasen çok popüler olan pena modellerinden Jim Dunlop Jazz serisi penalara gönderme yapılıyor. Zira Jazz Tones modelleri (kabuk hariç) Jazz III ile kalınlık hariç birebir aynı ölçülerde, standart penalara göre daha küçük oluyorlar. Yine bir adet kemik ve clear ve siyah olmak üzere iki adet boynuz pena yer alıyor bu sette. Ton ve hissiyat olarak Bone Tones ile aynı özellikleri gösteriyorlar. Ancak bu seriye ait elimde çok özel bir pena da mevcut. Bir istiridye kabuğundan (evet yanlış duymadınız!) yapılmış olan pena mevcut. Hafif iç bükey olan formu aslında baş parmağa iyi oturuyor ancak kıvrımlı yapısından dolayı bazı tekniklerde kullanamayacağınız kesin. Jazz Tones’un diğer üç seriden ayrıldığı bir diğer nokta da penanın ucuna doğru sivrilmiyor olması. Kenarlardaki keskinliği almak amacıyla verilmiş olan yuvarlama profilin dışında uca doğru bir sivrilme olmuyor. İtiraf etmek gerekirse en rahat ettiğim model bu oldu, istiridye kabuğu olan hariç! Yaklaşık 20 yıldır Jim Dunlop Jazz III ile çaldığım için olmasın?!…
Ağaç modeller kemik ve boynuza göre biraz daha fazla sürtünme sesi veriyor (pena ile telin sürtünmesi). Belki de ağacın gözenekli yapısından kaynaklanıyor olabilir. Kemik ve boynuz tellerle temas sırasında daha kaygan bir hissiyat vermesine rağmen adeta tellerin üzerinde sekerek ve zıplayarak ilerliyor. Bu sebepten dolayı ağaç modeller bana daha kontrollü geldi. Bir de akustik gitarda adeta kağıt kalınlığında, çok esnek ve incecik penalara alışkın alan bendeniz 2 mm ve üzeri kalınlığındaki Timber Tones akustik penalarına ilk başta ön yargılı yaklaşmıştım ama o kadar da fena değillermiş. Belki akustik arpejler için uygun olabilirler ama laf aramızda akustik akor, ritm gitar çalımı için hala eski tercihimi devam ettireceğim.
Daha önce bu tarz butik ürünleri denemediyseniz, Timber Tones penaları gerçekten de daha önce alışkın olduğunuz tamamen dışında bir gitar çalma deneyimi sunuyor. Ancak dikkat edin hiçbir şey eskisi gibi olmayabilir.
Son Sözüm
Daha dolgun ve parlak bir gitar tonu elde etmek isteyenler ve notaları tane tane duyurmak sound’una ‘definition’ katmak isteyenler için… Plastiğin dışında bir penayı en azından bir kere denemekte fayda var. Sıradan penalarla karşılaştırıldığında pahalı olsa da her kuruşunu hak ediyor.
-
Kalın ve dolgun hissiyatı
- Parlak tonlar, daha net bir şekilde duyulan notalar
Sevmediklerim
-
Kemik olanlar bana göre biraz fazla kalın ve sert geldi
- İstiridye kabuğundan yapılmış olan tamam sempatik ama pek bir kullanım alanı bulabileceğini sanmıyorum.
Puanlama
Ton: 4,5
Malzeme ve İşçilik: 5
Fiyat: 5
(en yüksek puan 5′tir)
Bora USLUSOY