Bugün sizler için Mac ve PC bilgisayarın yanı sıra iPad’le de kullanılabilen yeni Avid Fast Track Solo adlı ses kartını inceleyeceğim. M-Audio’nun rekor kıran Fast Track, Fast Track II adlı ses kartlarının ardından üretilen 3. nesil Fast Track’leri Avid markası adı altında görüyoruz. Belki bilenler vardır, Avid bir süre önce M-Audio markası ile yollarını ayırmıştı.
Genel Özellikleri
Fast Track Solo 250 doların altındaki fiyatıyla bu aralıkta oldukça iddialı olan; USB üzerinden beslemeli, harici bir elektrik bağlantısına gereksinim duymayan bir ürün. Yanında Pro Tools Express’i çalıştırmak için gerekli olan lisansı saklayabileceğiniz iLok, USB kablosu ve iPad bağlantı kablosu geliyor. Ürünle birlikte sürücü CD’si verilmiyor. Mac için zaten gerek yok, stüdyomdaki Mac Pro’ya doğrudan taktım ve çalıştırdım. PC kullananlar da Avid’in internet sitesinden indirip kullanabilir. Yeni nesil Fast Track’leri satın almayı düşüneneler dikkat etsin, Mac platformunda Snow Leopard, Lion ve Mountain Lion desteklenirken Windows’ta en az Windows 7 (Service Pack 1) gerekiyor, Vista ya da XP desteklenmiyor.
Konstrüksiyon ve kullanılan malzemeler açısından orta kalitede bir ürün. Metalden yapılmış sağlam bir kasası mevcut. Jak ve mikrofon girişlerinin güçlendirilmiş olduğu belirtiliyor ve onlar da sağlam görünüyorlar. Siyah renkli plastik potansların hangi pozisyonda olduğunun anlaşılabilmesini sağlayan açık renkli işaretler olsaydı iyi olurdu. 600 gramlık ağırlığıyla oldukça hafif ama aynı zamanda dayanıklı bir ürün olan Avid Fast Track Solo hareket halinde, seyahatte yapacağınız kayıtlar için ideal.
Cihazın biri mikrofon diğeri de enstruman olmak üzere 2 girişi ve hoparlör bağlantısı için 2 çıkışı bulunuyor. Enstruman girişine gitar ya da bas gitarınızı doğrudan bağlayabilirsiniz. Gecikme olmadan kendinizi duyabilmenizi sağlayan direct monitoring özelliği de mevcut. 24 bit, bit derinliğiyle kayıt yapabiliyor ve en fazla 48 kHz örnekleme oranını destekliyor. Bunlar günümüzde pek çok uygulama için yeterli olan teknik özellikler. Fast Track Solo‘da kondenser mikrofonların çalışması için gerekli olan 48V phantom power ve kulaklık çıkışı var.
Avid Fast Track Solo ses kartına ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir. Her hakkı saklıdır. © 2013. Diğer kayıt ekipmanları: Pro Tools 10, Yamaha AES 920 elektrik gitar (sap manyetiği)
—————————————————————————————————————————————————-
Ses Kalitesi ve Kullanım
Solo modelinde RCA konnektorlerle bağlanan balanssız hoparlör çıkışları oldukça rahatsız edici seviyede dip gürültüsüne sebep oluyor. Ancak bu durum sadece Fast Track Solo’ya mahsus değil, balanssız çıkışlara sahip olan tüm cihazlarda dip gürültüsü olur. Balanslı çıkışları olan Fast Track Duo’da ise böyle bir sorun yok.
Daha önce de belirttiğim gibi Mac platformunda her hangi bir sürücü kurmadan çalışan Fast Track Solo’nun herhangi bir yazılımsal arayüzü bulunmuyor. Direct Monitoring özelliğini devreye sokmak için ses kartının ön panelindeki düğmeye basmak yeterli oluyor ve kullanım kolaylığı sağlıyor. (Çoğunlukla bunlar yazılım arayüzü üzerinden yapılır ve başlangıç seviyesindeki kullanıcılar tarafından ziyadesiyle kafa karışıklığına sebep olur.)
Fast Track Solo Pro Tools’da 32 buffer size’da çalışmadı, 64’de çıt pıt gürültülerden dolayı kulanılamaz haldeydi. 128 sample da ise temiz tonlu gitarı kaydedebildim. Amcak ampli simülatör eklentisi olan Amplitube 2‘yi açınca da çıtırtılar gelmeye başladı. Buffer size’ı 256’ya alınca sorun çözüldü. Çalınamayacak kadar olmasa da bir miktar latency baş gösterdi.
M-Audio ProFire 2626 ile karşılaştırmalı olarak yaptığım dinleme testlerinde bariz farklar duyamadım. Genel olarak stereo imaj ve frekans dengesi yerli yerindeydi. Kayıtlarda ise Fast Track Solo’daki enstruman preamplisinin biraz mat olduğunu gözlemledim. Sizlerin de duyup kendi kararlarınızı vere bilmeniz için bir gitar ve bir de vokal kayıdı yaptım. Objektif bir fikir vermesi açısından her iki kayıtta da hiç bir efekt veya işlem uygulamadım.
Daha önce incelediğim ürünlerle karşılaştırma yapabilmeniz için örnek kayıtlarda genellikle aynı partisyonları çalıyorum. Mesela bu haftaki gitar kayıdında çaldığım partisyonun aynını geçtiğimiz aylarda yayınlanan M-Audio Profire 610 incelemesinde de kaydetmiştim.
PT Express
Yeni Fast Track serisi ses kartlarıyla birlikte ücretsiz olarak verilen Pro Tools Express yazılımıyla endüstri standardı olan Pro Tools’un baz
özelliklerini kullanma imkanına sahip olacaksınız. Yanında muhtelif sanal enstrumanlar geliyor. MIDI ve notasyon özelliğinin yanı sıra, video ile çalışma imkanı var. Zamanlama ve entonasyon sorunlarını gidermek için Elastic Time ve Elastic Pitch mevcut. 16 kanala kadar audio kayıt yapabiliyor. Daha fazlasını isterseniz ücreti mukabilinde Pro Tools 11’e yani Pro Tools’un tam sürümüne terfi edebilirsiniz. İlla Pro Tools şart değil, isterseniz Fast Track ses kartınızı Asio, Core-Audio desteği olan Cubase, Logic ya da benzeri tüm müzik yazılımlarıyla birlikte kullanabilirsiniz.
Avid Fast Track Solo ses kartına ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir. Her hakkı saklıdır. © 2013. Diğer kayıt ekipmanları: Pro Tools 10, Neumann TLM102
—————————————————————————————————————————————————-
Fast Track Duo
Aynı serinin 2 mikrofon girişli Fast Track Duo adlı bir modeli de bulunuyor. Tamamen aynı özelliklere, aynı preamp ve analog dijital dönüştürücülere sahip bu üründeki farklar minimal. Solo’da bir mikrofon bir enstruman girişi varken Duo’da ikişer tane var ama o da aynı anda en fazla iki kanal kayıt yapabiliyor. Duo’da açma kapama düğmesi mevcut, Solo’da değil. Solo’da ana çıkışlar balanssız ve RCA konnektörle yapılırken Duo’da TRS konnektörlü balanslı çıkış mevcut.
İlgili Ürünler
Bir önceki nesil Fast Track II şu an piyasada bulunmuyor ve muhtemelen yakında üretim hattından kalkacak. Ama aynı ses kartıyla Pro Tools SE yazılımın birleşiminden oluşan Avid Recording Stuido bu yazının yazıldığı tarihte hala piyasada mevcut idi.
Sonuç
Fast Track efsanesini devam ettiren, Pro Tools ile uyumlu, ve ücretsiz bir versiyonuyla birlikte gelen başlangıç seviyesinde mobil bir ses kartı… Özellikle Pro Tools ile ilermek isteyen ve/veya direct monitoring özelliğini kullanarak preamp/prosesörle gitar/bas kaydedenler için uygun. Zira yüksek gecikme sebebiyle ampli simülatör plug-in’leri kullanarak kapsamlı projeler üzerinde çalışmak pek mümkün görünmüyor.
Sevdiklerim
-
Yanında ücretsiz olarak müzik yazılımı verilmesi
-
Kolay kullanımı
Sevmediklerim
-
Solo’da modelinde RCA konnektör/balanssız çıkıştan kaynaklanan dip gürültüsü
- Yüksek gecikme (latency)
Puanlama
Kullanım Kolaylığı: 5
Ses Kalitesi: 3,5
Sürücü Performansı/Gecikme: 2,5 (yüksek rakam düşük gecikmeye işaret etmektedir)
Malzeme ve İşçilik: 4
Fiyat: 4
(en yüksek puan 5′tir)
Bora USLUSOY