Laney RB2 Bas Amplisi

İngiliz Laney amplifikatörleri genel olarak sempati duyduğum ve oldukça başarılı gitar amplileri olan bir markadır.  Klasik lambalı İngiliz Marshall’a en yakın tonları üreten ampliler Laney’lerdir. Daha önce bir kaç prova stüdyosunda karşılaştığım Richter serisinden RB2 modelini bugün sizler için inceleyeceğim.

Genel Özellikler
10 inçlik özel tasarımlı bir hoparlöre sahip olan Laney RB2’nin çıkışı 30W. 403mm (yükseklik), 308mm (en), 326 (derinlik) ölçülerindeki ampli halı kaplama ve 10.5Kg ağırlığında. Boyutlarına göre pek de hafif bir ampli sayılmaz ancak bas amplisinin yüksek volümlerde resonansa karşı koyabilmesi için biraz da ağır olması gerekir. Ampliyi Galipdede Caddesi’ndeki Cangöz Müzik’ten Şişhane’deki atölyeme taşımak, yol yokuş aşağı olduğu için çok zor olmadı. Ancak dönüş için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Yazılarımı sizlere ulaştırmak, en yeni ve özel ekipmanları bulup sizlere tanıtmak için ne fedakarlıklar yapıyorum, bir bilseniz!


LANEY RB2 bas gitar amplisine ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir. Her hakkı saklıdır. © 2013
Diğer kayıt ekipmanları: Digidesign HD|2, Lynx Aurora 8, Pro Tools HD10, Cort GB94 bas gitar – eşik manyetiği ile çalınmıştır.
Ampli Ayarları: High Input, Gain: 3, Bas: +3, Mid Freq: 500 Hz, Mid Gain: -4, Treble: 0, Volume: 6
Amplinin DI çıkışından direkt Pro Tools’a kaydedildi.
—————————————————————————————————————————————-

Kullanma kılavuzundan öğrendiğim kadarıyla, aynı modelin Kickback  denilen arkaya doğru yatırılabilen modelleri de mevcutmuş ancak benim elimdeki  Straight Combo diye nitelenen dikdörtgen prizma şeklindeki standart model.

Ön Panel
Soldan sağa doğru incelersek NORMAL ve HIGH olmak üzere biri düşük, diğeri yüksek çıkışlı bas gitarlar için iki ayrı giriş mevcut. Ancak preampliye yükleme yapmak hoşunuza gidiyorsa yüksek çıkışlı olan bas gitarınızı Normal girişe de bağlayabilirsiniz.

Hemen sağındaki GAIN ayarı preampli kazançını arttırarak sinyali yükseltiyor. Doğal olarak volümü de arttırıyor. RB2’de mevcut olan compression miktarı da Gain potansı ile ayarlanıyor. Compressor pek çok gitarda Gain 5’i geçince devreye giriyor.  Gain’in yanında ise COMPRESSOR’ü devreye sokmaya yarayan switch ve hemen altında compressor devreye girdiğinde yanan yeşil led lamba mevcut. Dinamik aralığı oldukça geniş olan bas gitarda  compressor/limiter çok önemli. Slap, pop gibi tekniklerde hızlı bir şekilde, çok yükseklere çıkan sinyal seviyesini kontrol altında tutmak için neredeyse şart. Bu yüzden pek çok bas amplisinde artık compressor standart hale geldi.


LANEY RB2 bas gitar amplisine ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir. Her hakkı saklıdır. © 2013
Diğer kayıt ekipmanları: Digidesign HD|2, Lynx Aurora 8, Pro Tools HD10, TL Audio 5051, Shure SM57 (Mikrofon yönü hoparlör kenarına bakıyor), Cort GB94 bas gitar – eşik manyetiği ile çalınmıştır.
Ampli Ayarları: High Input, Gain: 3, Bas: +3, Mid Freq: 500 Hz, Mid Gain: -4, Treble: 0, Volume: 6
—————————————————————————————————————————————-

Compressor’un ardından EQ bölümü başlıyor. BASS potansı 65 Hz, TREBLE ise 3,5 kHz frekanslarında sabit ve shelving EQ formatında. İkisinin ortasında frekansı ayarlanabilen semiparametrik MID EQ mevcut. 200Hz > 2 kHz aralığında değişebilen peak EQ formatında. Mid EQ’nun frekansınınn ayarlanabiliyor olması çok iyi bir özellik. Bas gitarın etkin olduğu özellikle alt-orta frekansları kontrol altına alabilir ya da daha ayrıksı bir ton için daha yukarıdaki mid’leri açabilir veya üst-orta frekanslara müdahale edebilirsiniz. Treble potansıyla birlikte sweepable Mid EQ gerçekten tonal olarak iyi bir kontrol imkanı sağlıyor.

Laney RB2 Ön Panel

Ve en nihayetinde VOLUME potansı ile Laney RB2’nin üzerindeki ayar düğmelerinin sonuna geliyoruz. Onu takiben CD player, iPhone gibi harici cihazları bağlayabileceğiniz LINE IN girişi mevcut. Buraya bağlayacağınız cihazdan şarkıyı ya da altyapıyı gönderip üzerine çalabilirsiniz. Bunun için RCA denen konnektörü kullanmanız gerekiyor. Piyasada RCA’lara tost jak ya da lale jak diyenler de var, aklınızda olsun. Line In’i takiben karşımıza çıkan DI çıkış kullanma kılavuzunda belirtilenin aksine XLR değil çivi jak formatında. DI çıkış sayesinde mikrofonlamaya veya DI Box’a gerek kalmadan canlı performanslarda doğrudan miksere girip çalabilir veya kayıt için direkt ses kartınızın line girişine bağlayabilirsiniz. Ben karşılaştırma yapılabilmesi için aynı kayıdı hem mikrofonla hem da DI çıkışından alıp kaydettim. Son olarak en sağda kulaklık çıkışı yer alıyor. Ampliye kulaklık bağlandığında tahmin edebileceğiniz gibi hoparlör devreden çıkıyor ve bu şekilde evde geç saatlere kadar kimseyi rahatsız etmeden çalışabiliyorsunuz.

Tonlar ve Kullanım
Laney RB2 bas amplisi evde çalışma veya küçük provalar için ideal. Hatta sahne monitörleri kuvvetli olan mekanlarda canlı performansta bile kullanılabilir. LaneyRB2 MikrofonlamaAncak amplinin kendi volümüyle akustik bir davul ile birlikte çalmaya çalışmak mümkün değil. Bunun için aynı serinin daha üst modellerine bakabilirsiniz.

Amplinin ürettiği tonlardan oldukça memnun kaldım. Bunun için hem amplinin üzerindeki EQ hem de bas gitarımın üzerindeki aktif EQ devresinden yardım aldım. Kayıtlarda duyacağınız tonu bas gitarın eşik pozisyonundaki humbucker manyetik ile çaldım. Ampli üzerinden bir miktar low mid kısarak bas frekansları öne çıkardım ve biraz scooped bir sound elde edebildim. Mikrofonla yaptığım kayıtlarda biraz da mikrofonun niteliğinden kaynaklanan ve daha çok mid frekansların öne çıktığı bir sonuç elde ettim. Oysa DI çıkışından direkt aldığım kayıtta alt frekanslar çok başarılı ve doyurucu idi. Aynı zamanda kayıtlarda tane tane duyulabilmeyi sağlayacak kadar parlak bir ton geliyor. Evde kayıt yapıyorsanız, DI çıkışı direkt ses kartınızın girişine bağlayarak çok iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Line In girişine ses kartımın çıkışlarını bağlayarak bir altyapının üzerine çaldım. Pek çok ev kullanıcısı bu şekilde rahatça kullanabilir. Tabi altyapıları mecburen mono duyacaksınız. Kulaklıkla dinleseniz bile Line In’den girdiğiniz altyapıyı stereo alamıyorsunuz ama o kadar da olsun!

Sevdiklerim:

  • Fiyatı (271 dolar)
  • DI çıkışından gelen güzel ton
  • Mid EQ Frekansının ayarlanabiliyor olması

Sevmediklerim

  • DI çıkışının sinyal seviyesi biraz düşük ve bir miktar dip gürültüsü mevcut

Son Sözüm: Ev çalışmalarında ve demo kayıtlarında iyi sonuçlar verecek, gerektiğinde oldukça yüksek volümlere de çıkabilecek bir ilk ampli…

Puanlama
————–—-
Ton: 4
Malzeme ve İşçilik: 4
Fiyat: 5
(en yüksek puan 5′tir)

Bu yazı Ampli, Ekipman, En Yeniler kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.