Cubase 7

14 Kasım 2012’de duyurulan Cubase 7 sevenleri (ve belki de sevmeyenleri) arasında tabiri caizse ‘infial’ yarattı. Uzun süredir beklenen bu güncelleme araya 6.5’in de girmesiyle daha da gecikti. Lisanslarım mevcut ama kurulum dosyaları henüz elime ulaşmadığı için Cubase 7’yi çalıştıramıyorum. Ancak sizler için ‘ele geçirdiğim’, esasen Steinberg çalışanları için hazırlanmış olan pdf formatındaki ‘New Product Guide’dan aktaracağım. İlerde kendi deneyimlerimi ve incelemelerimi bilahare yazarım.

Sistem gereksinimlerine göz attığımda Mac platformunda Snow Leopard desteğinin sona erdiğini görüyorum. Mac OS X 10.7 ve 10.8 ile çalışıyor. Evet sevgili Macbook Pro’mdaki SL kurulumu, aşkımız buraya kadarmış, yolları ayırıyoruz.! Windows’ta ise hem W7 hem de W8’i 32/64 bit olarak destekliyor. Windows XP ve Vista desteği Cubase 6 ile birlikte sona ermişti zaten.

Mix Penceresindeki Yenilikler
Yeni MixConsole’da tam-ekran modu ve tamamen yeniden ölçeklendirilebilme özelliği mevcut. Bu sayede dizüstü ve büyük ekranlara kolayca uyum sağlayabiliyor. Channel Zones özelliği ile hangi kanalların görüntülenip hangilerinin gizlenebileceğini ve hangi sırayla dizileceğini ayarlayabiliyorsunuz. Benim ilgimi daha çok seçen ise EQ, dinamik işlemciler, insert ve send efektlerin hangilerinin ve hangi kombinasyonla görüntülenebileceğini ayarlayabildiğiniz View Sets oldu. Cubase’in mixer penceresinde insert’ler ile send’leri aynı anda görebilmeyi hep istemişimdir. Sonunda geldi! Control Link özelliği ile kanalları topyekün birbirine bağlamak ya da sadece belli parametrelerini bağlamak mümkün. Özelleştirilebilen kalan sembolleri ve her kanal için yeni bir notepad Cubase 7’nin yenilenmiş MixConsole’unda mevcut.

Ayrıca insert ve send slot’larından sadece kullanılmakta olanların görüntülenmesi boş olanların gizlenmesi, kanal ayarlarının sürükle-bırak şeklinde bir kanaldan diğerine taşınabilmesi, A/B karşılaştırması ve tüm efektlerin global olarak devre dışı bırakılabilmesi, plug-in arama fonksiyonu, talkback ve dört ayrı kullaklık miksine imkan veren, entegre edilmiş Control Room Mixer MixConsole’daki diğer yenilikler.

Cubase 7'deki yeni ve gelişmiş miks penceresi: MixConsole

Cubase 7’deki yeni ve gelişmiş miks penceresi: MixConsole

Yeni MixConsole, görme özürlülerin de kullanabilmesi için ekran okuyucu yazılımlarla uyumlu ve sadece bilgisayar klavyesi tarafından kontrol edilebiliyor. Bu duyarlı yaklaşımından dolayı Steinberg’i kutluyorum.

Cubase 7’de tamamen yenilenmiş bir kanal şeridi modülü bulunuyor.yüksek ve alçak geçirgen filtrelerin ardından dört bant parametric Studio EQ ve entegre spectrum analyzer mevcut. Ardından Easy (kolay), Tube ve Vinatge kompresörlerin yanı sıra Envelope Shaper geliyor. Brickwall Limiter ve Maximizer ile tamamlanıyor. Taylor Swift ve Nine Inch Nails gibi kredileri olan Allen Morgan tarafından yazılmış 300 adet channel strip/track preset geliyor.

Match That Sound
Cubase 7 Voxengo’nun CurveEQ’sunun tam sürümünü barındırıyor. Bu plug-in’in spektrum eşleştirme teknolojisi ile herhangi bir audio kanalının sound’unu bir diğeriyle eşleştirebiliyorsunuz. CurveEQ’da dahili bir spectrum analyzer da var.

Loudness Meter
Cubase 7, yeni yayınlanan EBU R128 loudness standardıyla uyumlu, aynı zamanda gelişmiş bir peak algılama algoritmasına sahip olan bir loudness meter ile birlikte geliyor.

Kontrol Yüzeyleri
Zaten pek çok kontrol yüzeyini desteklemekte olan Cubase 7’de artık bir Remote Control Editor mevcut. Bununla efektlerinizin ve enstrumanlarınızın parametrelerini isteğinize göre kolayca özelleştirebiliyorsunuz. Bir düğme ya da sürgüyü seçtikten sonra, hangi parametreyi kontrol etmesini istediğinizi ayarlamanız yeterli. Bu arada bilmeyenler için; iPhone’u olanlar Steinberg’in ücretsiz Cubase iC adlı kablosuz kontrol yüzeyi yazılımını indirebilirler. Aynı kablosuz ağa bağlı Cubase kurulu bilgisayarınız ve telefonunuzu kolayca birbirine bağlayıp Transport düğmelerini telefonunuzdan kumanda edebilirsiniz.

ProjectWindow

Chord Track ve Chord Assistant
Yazdığınız akor yürüyüşlerine uygun olarak MIDI ve VariAudio’nun devrede olduğu Audio kanallarınız üzerinde otomatik değişiklikleri ve uyarlamaları otomatik olarak yapan Chord Track özelliği dikkat çekici. Akor yürüyüşünde yapmış olduğunuz değişiklikler belirlemiş olduğunuz kanallara Chord Track tarafından yansıtılacak, uygun akor seslendirmeleri yazılacak ve melodik değişiklikler gerçekleştirilecektir. Chord Assistant ise sizin için popdan caza faklı müzik tarzlarında armoniler, akor geçişleri yazmanızı sağlayan akıllı bir gereçtir. Size sunduğu alternatifler arasından seçerek harika armoniler yazabilirsiniz.

VariAudio 2.0
Cubase 5 ile hayatımıza giren VariAudio Cubase 7’de daha güçlü olan ikinci verisyonuna yükseltiliyor. VariAudio 2.o ile ana vokalinizden

Cubase 7 ile birlikte pek çok yeni efekt plug-in geliyor.

Cubase 7 ile birlikte pek çok yeni efekt plug-in geliyor.

koral aranjmanlar yapabilir, spread fonksiyonuyla soprano, alto, tenor ve bas seslerini oluşturup yeni kanallara aktarabilirsiniz. Ayrıca herbiri için ayrı bir tane açmak yerine aynı pencere birden fazla kanala ait VariAudio düzltmelerinizi yapabilirsiniz.

HALion Sonic SE ve Groove Agent ONE
Hybrid geçişleme paketi ile HALion Sonic SE’ye 300 yeni ses eklenmiş. Davul makinesi Groove Agent ONE’da ise artık 30 yeni davul seti ve 150 yeni MIDI loop paterni gelmiş.

Küresel İşbirliği
Steinberg VST Connect SE ile tüm dünyadan diğer Cubase 7 kullanıcılarına uzaktan bağlanabilir, ortak çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz. Talkback ve sohbet fonsiyonlarının yanı sıra eş zamanlı ses ve video aktarımı imkanı da veren sample bazında senkronlu çalışabilen VST Connect eğer gerçekten vaad edilenleri yerine getirebiliyorsa acayip işler başarabilir.

Kurşun Geçirmez ASIO-Muhafızı
Steinberg yeni geliştirdiği ASIO-Guard teknolojisi sayesinde kayıt veya geri çalma sırasındaki kesilmeleri (drop out) engelleyebiliyor. Ses motorunu en iyi performans için optimize ediyor, sistem kararlılığını arttırıyor.

Toplam dört saatlik eğitim videosuyla gelen Cubase 7 artık HP profesyonel Z serisi bilgisayarlarını tavsiye ediyor. Bu sürümle birlikte Portekizce verisyonu da çıkan Cubase’in bir gün ülkemiz insanları için Türkçe sürümüyle birlikte yayınlanması dileğiyle yazımı sonlandırıyorum!

Cubase7banner

Bu yazı Cubase, En Yeniler, Müzik Prodüksiyonu, Yazılım kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.