Ibanez GRG170DX

İnternet üzerinden müzik aletleri satışında öncü bir oluşum olan MyDukkan.com’da bütün zamanların en çok satan elektro gitarı olan Ibanez GRG170DX hakkında bir inceleme yazısı hazırlamam gündeme geldiğinde heyecanlanmadım desem yalan olur. Son günlerin popüler deyimiyle; ‘Bu kadar insan yanılıyor olamaz’dı.

Derin gövde oyukları, humbucker-single-humbucker manyetik dizilimi, köpek balığı dişi motifli perde işaretleri ve aklımıza kazınmış kafa (headstock) formu ile alışıldık bir Ibanez elektrik gitar formuyla karşı karşıyayız.

315$’lık satış fiyatıyla Ibanez GRG170DX’in neden en çok tercih edilen elektro gitar olduğunu anlamak zor değil. Onlarca, belki yüzlerce Amerikan butik, custom shop gitarın yanında belki dünyanın en iyisi değil ama o pahalı gitarlara ulaşabilme yolunda çok çalısması gereken bizim gibi ölümlüler için, fiyat/kalite oranına göre belki de bir numara.

 

Tremolo Sistemi


Bu modelin genellikle ‘ilk’ elektro gitar olacağı göz önünde bulundurulursa tremolonun kilitli Floyd Rose lisanslı bir sistem olmaması bir avantaj. Her zaman söylerim, kilitli sistemler akort kaçırmaz, tabi eğer akort etmeyi başarabilirseniz! Normal kullanım sırasında, tel değiştirdikten sonra, bending gibi tekniklerin uygulanmasıyla Floyd Rose tipi kilitli tremolo sistemlerinde hareket eden alt eşik, eğer iyi ayarlanmadıysa akort ve entonasyon açısından, performansı kabusa çevirebilmektedir.

 

Gitarın Tonu ve Manyetikler

Daha önce de belirttiğim gibi humbucker-single-humbucker konfigürasyonuyla GRG170DX çok geniş bir yelpazede çıkarabildiği tonlarla pek çok farklı stile uygun bir gitar olduğunu ortaya koyuyor. Manyetik seçici 1. pozisyonda eşik humbucker, 3. pozisyonda eşik ve sap humbucker’ların karışımı, 5.’de sap pozisyonundaki humbucker tonları ile klasik Les Paul soundlarını verebiliyor. Manyetik seçicinin 2. ve 4. pozisyonlarında ise ne zaman duysanız tanıyacağınız Strat’ların ara tonları… 2. ve 4. pozisyonlarda sap ve eşik humbucker’ların tek bobinle çalışarak single’a dönüşmesi tonal yelpazenin genişliği açısından gerçekten çok iyi. Aynı manyetik dizilimine sahip tüm gitarlarda bu bağlantı mevcut olmadığından bu tonları çıkarmak mümkün olmuyor.

Herkesin gitar denerken çaldığı klişeler vardır. Hatta ABD’de bir gitar mağazasında ‘Smoke On the Water’ çalmak yasaktır’ yazarmış, şeklinde bir şehir efsanesi vardır. Ben de bir gitarın sap manyetiğini denerken mutlaka Sweet Child O’mine’ın giriş riff’ini çalarım, ve ara soloları… 2. ve 4. pozisyonlardaki ara tonlar için ise Sweet Home Alabama. GRG170DX’in de bu testlerimi başarıyla geçtiğini söyleyebilirim.

 

Sap ve Tel Yükseklik Ayarı


Orta büyüklükteki perde demirlerindeki işçilik bu fiyat aralığındaki bir gitar için oldukça iyi. Sap ne çok kalın, ne çok ince, pek çok kişiye rahat ettirecek cinsten. Mevcut tel yükseklik ayarı benim alışkın olduğumdan biraz yüksek olsa da genele bakıldığında memnuniyetsizlik yaratacağını sanmıyorum. Zaten tel yüksekliği tercihi kişiden kişiye değişebiliyor, kimisi daha yüksek seviyor, kimisi de tam tersi. Gitarla birlikte gelen kullanma klavuzunda 14. perdede kalın mi telinde üreticinin tavsiye ettiği tel yüksekliği 2.0 – 2.2 mm arasında. Bana verilen bilgiye göre MyDukkan çalışanları tarafından depoyu terketmeden yapılan kontrollerde gereken ayarlar yapılıyor. Nitekim elimdeki gitarda da aşağı yukarı bu değerler yakalanmış.

 

Bazı Küçük Detaylar

Sap çeliğini örten plastik kapağın yeni ve iyi bir tasarımı var. Volume ve ton potanslarının kapakları da öyle. Ancak sap kısmındaki üst eşiğinde kullanılan plastik malzemeyi pek beğenmedim. Bu fiyat aralığında bir gitarda kemikten yapılmış bir eşik olmasını beklemiyorum ama yine plastik alaşımlı ve sürtünmeyi kolaylaştıracak kompozit bir malzeme kullanılabilirdi. Sap topuğu yani sapın gövdeyle birleştiği nokta pek çok modern gitarda olduğu gibi bir eğimle küçültülmüş. Bu da 15. pozisyon ve daha yukarısında çalarken sol ele rahatlık sağlıyor. Bu arada bu gitarda siyahın yanı sıra kırmızı ve mavi renk seçenekleri de mevcut, aklınızda olsun.

Birlikte Gelenler

Oldukça iyi ve dikkatli ambalajlanmış bu gitarın kutusundan Ibanez 2012 elektrik gitar kataloğu, kullanma klavuzu, kablo, tremolo kolu, tremolo sistemi için bir adet yedek yay ve sap ayarı, tel yükseklik ayarı gibi işlemler için üç adet alyan anahtarı çıkıyor.

————————————————————————————————————————————————

SONUÇ

Sevdiklerim:

  • Fiyatına göre kalitesi
  • Temiz işçiliği
  • Pek çok farklı tonu çıkarabilmesi sayesinde esnek kullanım imkanı
  • Manyetik konfigürasyonu

 

Sevmediklerim

  • Plastik üst eşik

Son Sözüm: Rock’tan blues’a, heavy metal’den pop’a her türlü müziği çalabileceğiniz ve uzun süre daha iyisine gerek duymadan, değiştirmeden kullanabileceğiniz bir ‘ilk’ elektro gitar. Tavsiye ederim.

Puanlama
————– 

Çalınabilirlik: 3

Ton: 3

Malzeme ve İşçilik: 4

Fiyat: 5

(en yüksek puan 5’tir)

[wpsqt name=”Ibanez GRG170DX” type=”poll”]

En Yeniler, Gitar içinde , , , , , etiketleriyle tarihinde tarafınadan gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.

Bir yanıt yazın