SCHECTER C1 FR: Metal Makinesi!

Do-Re Müzik tarafından ithal edilen Schecter gitarlardan birini deneme ve inceleme fırsatım oldu. 1976 yılında Fender ve Gibson gitarları için yedek parça üretimiyle faaliyete başlayan American Schecter firması bugün dünyanın çeşitli ülkelerinde yüksek miktarlarda seri üretim yapan, gitar severlerin peşinden koştuğu bir gitar markası.

İncelediğim gitar Çin yapımı Schecter Diamond serisinden C1 FR Elektrik Gitar modeli. Test için Marshall JCM 2000 TSL 100 kafa ampli ve Marshall 1922 (2*12) kabin kullandım. Genel ve hızlı bir tarif vermek gerekirse bu alet; strat tipi, çift humbucker manyetikli, kilitli tremolo sisteme sahip bir rock gitarı.

Teknik Özellikler:
Bilirsiniz; maun, Les Paul tipi gitarların ağacıdır. Gibson Les Paul’lerdeki o güzel sustain’i veren, muhtelif diğer faktörlerle birlikte esas olarak maun gövdedir. Ancak Les Paul’lerde gövdelerinden dolayı özellikle solo çalarken pek de rahat edebildiğimi söyleyemem. Yamaha AES 920 ve Cort M600 gibi Les Paul tipi gitarlarımı çocuğunlukla ritm gitar çalarken kullanıyor, solo için strat tipi gitarları tercih ediyorum. Çünkü strat tipi gitarlarda hem otururken hem de ayakta sağ ve sol el açısından dikkat ve özen gerektirecek partisyonları çok daha rahat çalabiliyorum. İşte bu yüzden gövdesi maun ağacından yapılmış strat tipli gitarlar bana hep çekici gelmiştir.

Gitarın konstrüksiyonu ile ilgili bazı detaylar verelim. 24 perdemiz var, sap gövdeyle 17. perdede birleşiyor. Bu pozisyonlarda rahat bir çalım mümkün. Ancak vidalı yerine geçme sap olsaydı sap topuğu hiç olmayacağından ya da daha küçük olacağından ileri perdelerde çalım daha da rahat olurdu.

İki adet humbucker manyetiğimizi kontrol etmek için üç yollu bir anahtar kullanılmış. 2 volume bir ton potansımız var. Anahtarı orta pozisyona alıp manyetiklerin ayrı ayrı olan volüme kontrolleriyle farklı kombinasyonlar deneyerek özgün tonlar elde edebilirsiniz.

Floyd Rose lisanslı kilitli bir tremolo sitemi var. Tremolo kolunun hissiyatı son derece dengeli, ne fazla yumuşak ne de fazla sert, tam kıvamında. Zorlayıcı birkaç tremolo numarası denememe rağmen eşik akort kaçırmadan orijinal yerine anında dönüverdi. Güzel! Yalnız tremolo sisteminin üzerindeki ince ayar burguları tellerin çıktığı noktadan daha yüksekte kaldığı için sağ ele biraz rahatsızlık verebilir. Ben düşük profilli floyd rose sistemlere alışkın olduğumdan başlarda biraz yabancılık hissettim.

Gitarın gül ağacı tuşu ve akçaağaç sapı var. Denenmiş test edilmiş, başarılı bir kombinasyon. Sap oldukça kalın, nerdeyse Gibson Les Paul gibi. Bu kalınlık ve hacim tona olumlu olarak yansıyor tabii.

9 voltluk bir pille çalışan çok yüksek çıkışlı Duncan Designed Activ HB-105 manyetiklerimiz var. Gövde kenarlarını saran beyaz binding hoş olmuş, ayrıca köşelerdeki vuruk ve çatlakları önlemesi açısından binding güzel bir olay.

Gitarın Tonu: 
Ağır maun gövdesiyle Schecter C1 FR beni yanıltmadı. Çok güçlü bir çıkışı var. Maun gövdenin yanı sıra aktif manyetikler ve kalın sap gitarda oldukça sert ve sıkı bir ton elde edebilmenizi sağlıyor. Köprü manyetiğinde amfiden mid kapatıp bas ve tiz açarak elde edebileceğiniz ‘scooped’ tonlar hakikaten sizi daha o dakika Metallica ‘And Justice For All’ zamanına götürüyor. Bu gitar gerçekten bir metal makinesi! Tonunu tarif ederken mid ağırlıklı veya bir benzeri tabir kullanamayacağım, tüm bantlar açısından tavana vuran bir frekans cevabı var.

Bütün aktif gitarlarda olduğu gibi temiz tonlarda yeterince temiz kalabilmek biraz zor. Caz veya blues çalacaksanız Schecter’in bu modeli zaten pek sizin ayarınız değil. Modern rock gitar, nu-metal ve benzeri sert türevleri ilgi alanınıza giriyorsa bu gitar tam sizin için. Temiz tonlarda sap manyetiği ya da orta pozisyonu kullanarak parlak arpejler ve akor eşlikleri çalabilirsiniz. Kirli solo tonlarında sap pozisyonundaki humbucker manyetikten de balad şarkılarda kullanabileceğiniz krema gibi bir sound çıkıyor. İngilizlerin şu ‘woman tone’ dediği cinsten. Prodüksiyonu devam eden bir albüm için Schecter C1 FR’yi köprü humbucker pozisyonunda kullanarak çaldığım birkaç soloda dijital amfi simülasyonu kullanmama rağmen cümleler mikste pırıl pırıl öne çıktı. Yine kirli tonlarda artificial armonikleri çıkarmak için pek çaba sarfetmenize gerek yok, gitar kendiliğinde çığlık atıyor.

Sonuç:
Schecter C1 FR, 800 Amerikan Doları civarındaki fiyatıyla solo-ritm karışık, genel amaçlı olarak kullanabileceğiniz, parasının hakkını veren bir gitar. Eğer rock, metal çalıyorsanız bu gitardan çok memnun kalacağınızı tahmin ediyorum. Pek çok kişi ilk gitarının kısa süre sonra değiştirmek zorunda kalmayacağı kalitede bir gitar olmasını ister. Yeni başlıyorsanız da, albüm kaydına giriyorsanız da bu gitar tüm ihtiyaçlarınıza cevap verecektir. Aynı serinin 7 telli veya sabit tremolo sistemli modelleri de var. Bilgi için web sitelerini inceleyebilirsiniz: www.schecterguitars.com

Bora USLUSOY

Bu yazı En Yeniler, Enstrüman, Gitar kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.