IBANEZ Tube King TK9990D

Modern gitar tasarımlarıyla pek çok gitaristin favori markalarından biri olarak bilinen Ibanez’in Tube King TK9990D pedalı ile karşınızdayım. Bilenler vardır; Ibanez‘in en ünlü pedalı Tube Screamer‘dır. Pekçok pedal board’un vazgeçilmezi olan Tube Screamer’dan sonra bakalım İBO (!) bizim için ne hazırlamış.IMG_2685

Oldukça iri kıyım, sağlam, ağır ve oturaklı bir ürün ile karşı karşıyayız. Bir adet lamba (tube) barındıran pedalımız aynı zamanda true bypass özelliğine de sahip. (Yani pedal kapalı konumdayken sinyal kaybına uğramıyorsunuz) Yüksek voltajla çalışan bu pedalı maalesef pille çalıştıramıyorsunuz, mutlaka yanında gelen adaptörü kullanmanız gerekiyor. Bu tür bir otantik cihaz için normal bir durum. Pedal formatındaki diğer ürünlere kıyasla bir avantajı dört band ekolayzır barındırması. LO, MID, HI bandlarının yanı sıra daha yüksek tiz frekanslara müdahale edebileceğiniz PRESENCE ayarı da bulunuyor. Ayrıca pedala giren sinyalin seviyesine göre ayarlayabileceğiniz HI ve LO şeklinde iki pozisyonlu bir INPUT anahtarı mevcut. Single Coil manyetikli (mesela Fender Strat) gitarlar için HI, humbucker manyetikli gitarlar (mesela Gibson Les Paul) için ise LO konumuna getirmeniz tavsiye ediliyor. Ancak tersini denememeniz için hiçbir sebep yok! Geriye belki de en önemli kontrol olan DRIVE potansı ile LEVEL kalıyor.

DRIVE ayarını düşük seviyelerde tutarak temiz tonlarınıza parlaklık ve hırıtlı katabilir ya da kirli tonlarınızın yanında bir booster olarak kullanabilirsiniz.  Gain’i arttırdıkça hafiften bir kirlenme başlıyor. DRIVE potu %75’i geçtiğikten sonra tipik doygun lambalı overdrive tonları elde ediliyor. Bu tür overdrive pedallarının tipik özelliği tonu kirletmeden, krema gibi sustain vermesi TUBE KING’de de karşımıza çıkıyor. Yine bu tür overdrive pedallarının bir diğer ortak özelliği hi-gain tonlarda bas frekanslarda, kalın E telinde biraz çamurlanma, ‘muddy’ bir ton elde edilmesi. DRIVE potansı ile çok yüksek metal tonları elde edilmese de (pedalın amacı da bu değil zaten) LEVEL ile ciddi volüm artışı sağlayabilirsiniz.

İyi bir fikir verebilmesi açısında bu hafta yaptığım örnek kayıtta daha ‘bluesy’ şeyler çaldım. Klasik rock tınılarına öykündüm. Umarım seversiniz. Kayıtta kullandığım ayarlar şöyle:
GAIN: 10, LEVEL: 5, LO: +1, MID: +2, HI: +0,5, PRESENCE: +1, Input-LO

Ibanez TK9990D gitar pedalına ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir. Her hakkı saklıdır. © 2013  Diğer kayıt ekipmanları: AVID HD Native, AVID HD Omni, Pro Tools HD|10, Carlsbro TC 15 kafa ampli, Marshall 1922 Kabin, Shure SM57, Yamaha AES 920 Elektrik Gitar (Köprü Manyetiği)
—————————————————————————————————————————————————

SONUÇ: Classic rock, blues rock çalanların hatta belki de fusion çalanların da sololarında işine yarayacak bir pedal. Otantik tonlarıyla ‘vintage ‘ bir havası var. Led Zeppelin, Deep Purple, AC/DC seviyorsanız buyrun burdan yakın. Sert metalci, ağır abiler malesef sizlere bu seferlik yardımcı olamayacağız. Hadi görüşürüz ben ispanyol paça pantolonlarımı giyip bu pedalla biraz daha takılacağım!

Sevdiklerim

  • Klasik lambalı ampli overdrive’ı, kremalıIMG_2671
  • Malzeme ve işçilik kalitesi, sağlamlığı
  • 4 band ekolayzer

Sevmediklerim

  • Fiyatı (zaten ucuz olan ne var ki bizim ülkede 🙂
  • Bazen alt frekanslarda çamurlanma olabiliyor.

Puanlama
Kullanım Kolaylığı: 4
Ses Kalitesi: 4
Malzeme ve İşçilik: 5
Fiyat: 4
(en yüksek puan 5′tir)

Bora USLUSOY

Bu yazı Ekipman, En Yeniler, Pedal-Prosesör kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.