Cort GB4-Custom (GB94) Bas Gitar

Bir türlü bitiremediğim ikinci albüm kayıtlarımda çaldığım Cort GB94 bas gitarı sizlere tanıtacağım. Hemen şu bilgiyi vereyim; yakın zamanda bu modelin adı GB4-Custom olarak değişti. Ancak gövdedeki maple kaplama detayı dışında hiçbir değişiklik yok, bizzat inceleyerek kontrol ettim. 34 inçlik tel boyuna sahip dört telli bir Fender Jazz Bass replikası olan bas gitarımız oldukça gelişmiş elektronikleri, kaliteli işçiliği ve malzemesiyle beğeni topluyor. Bir de bu özelliklere Cort’un her zamanki fiyat/kalite oranlamasındaki başarısı eklenince tadından yenmiyor!

Konstrüksiyon
Şekil olarak Jazz Bass’a göre biraz oynanmış, hafif modifiye edilmiş olan gövdede kullanılan swamp ash ağacının üzerindeki maple kaplama, hem görselliğe katkıda bulunuyor, hem de tona bir miktar parlaklık veriyor. Gibson Les Paul’ler dahil pek çok gitar ve basta kullanılan maple kaplamanın en önemli fonksiyonlarından biri de budur zaten. Standart maple+rosewood kombinasyonuna sahip C şekilli, vidalanmış sap, genelde daha ince ve modern profilli klavyelere alışkın olan bendenizi bile rahat ettirdi. Neredeyse tüm gitarların fabrika çıkışı tel yüksekliklerinden şikayet eden biri olarak ayarlarına dokunmadığım tek gitar herhalde bu oldu. Dikdörtgen şekilli perde işlemeleri de gitarın otantik havasına katkıda bulunuyor. Büyük boy perdelerdeki işçilik de gerçekten başarılı. Düşük tel yüksekliğine rağmen en yüksek perdelerde bile en ufak bir bızlama, cızlama mevcut değil. Ürün açıklamalarında tuş eğimi (radius) 12 inç olarak belirtilmesine rağmen bana daha fazla gibi geldi, ki bundan şikayetçi değilim. (Nitekim daha eski gitarlarda eğim fazla olur.) Sap çevresindeki binding hem görselliğe olumlu katkı yapıyor hem de çarpmalara karşı bir miktar koruma sağlıyor. Binding her zaman kalite belirtisidir. Hipshot lisanslı bulgular Cort’un bu bas gitarda hiçbir masraftan kaçınmadığının kanıtı. Enstrumanın ağırlığı ise belki hafif değil ama bir bas gitar için makul seviyede. Unutmadan kompozit bir madde olan grafitten yapılmış üst eşik, plastiğe göre çok daha iyi. Sürtünmeyi kolaylaştırarak akordun daha stabil olmasını sağlıyor. Son not olarak sap çeliğinin gövde tarafından ayarlanabildiğini de belirtelim.

Cort GB-4 Custom bas gitara ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir.
Her hakkı saklıdır. © 2012
Digidesign HD|2 Accel sistemiyle Avalon AD2022 preampliye direkt girilerek, eşik manyetiği kullanılarak ve pena ile çalınarak kaydedilmiştir..
Objektif bir fikir vermesi açısından hiçbir efekt ve işlem uygulanmamıştır.

—————————————————————————————————

Elektronikler
Bu gitarın birinci sınıf bas tonları çıkarabiliyor olmasının en önemli sebeplerinden biri üzerindekki Seymour Duncan manyetikler. BassLines serisinden sap
pozisyonunda single coil SJB-3 ve eşik pozisyonunda humbucker SMB-4D çok geniş bir yelpazede tonlar üretebiliyor. Yine Duncan tasarımlı BEQ-3 adlı 3 bant
ekolayzır ile birlikte bir de devreye sokulduğunda low mid frekansları arttıran Mid Boost devresi yer alıyor. Ayrıca bir volume ve bir de manyetik seçici potans mevcut. 3 bant ekolayzır oldukça geniş bir aralıkta kısma ve açma gerçekleştirebiliyor. Neutrick markalı kilitli jak girişi, kablonun üzerine yanlışlıkla basarak yuvadan çıkmasını yani olası bir faciayı önlemesi açısından çok faydalı.

Seymour Duncan BEQ-3 ile Neutrick kilitli jak girişi çok iyi olmuş

Tonlar
Kendi müziğim için bas gitarda 80’lerin hard’n heavy bas sound’unu seviyorum. Sub bas frekanslara kadar inebilen, tizleri vitaminli ve aynı zamanda parlak bir bas gitar sound’u… Eşik manyetiği olması şart. Bu gitarda eşik pozisyonundaki humbucker ile Mid Boost anahtarını devreye sokup, 3 bant ekolayzır ile biraz bas ve tiz açarak ve mid kısarak amacıma ulaşabiliyorum. Mid Boost’u açıp aynı zamanda EQ’dan mid frekansları kısmam kulağa çelişkili gibi gelebilir. Mid Boost devresi low mid frekansları arttırırken EQ üzerindeki mid potansı daha yukarıdaki high mid’leri kontrol ediyor. Mid frekanslarda bu şekilde esneklik sağlayabilmesi bu gitarın en cazip özelliklerinden biri.

Cort GB-4 Custom bas gitara ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir.
Her hakkı saklıdır. © 2012
Digidesign HD|2 Accel sistemiyle AKD D112 mikrofon, Avalon AD2022 preampli, Yamaha BBT 500H bas gitar amplisi üzerindeki Modern modellemesi, eşik manyetiği kullanılarak ve pena ile çalınarak kaydedilmiştir..
Objektif bir fikir vermesi açısından hiçbir efekt ve işlem uygulanmamıştır.

———————————————————————————————–

Her iki manyetikte de Mid Boost devreden çıkarıldığında tonda bir zayıflama ve sustainde azalma gerçekleşiyor. Bu şekilde elde edilebilen vintage tonlar adeta kontrbas sound’una öykünüyor. Benzetme yapmak gerekirse; Paul McCartney’in Beatles’taki bas tonlarını hatırlayın. Retro stillerin son 10-15 yılda ne kadar popüler olduğu düşünülürse bu ton da günümüzde pek çok modern prodüksiyonda kullanılabilir.

Sap pozisyonundaki single coil manyetikten beklenildiği gibi mat, dolgun ve sıkı bir bas tonu çıkıyor. Bas gitarı müziğin içine yedirip/kaynaştırıp öne çıkmasını, toplam sound içerisinde ayrıksı bir şekilde duyulmasını istemediğiniz zamanlarda neck manyetiği kullanabilirsiniz. Bu pozisyonda altları dopdolu ve ortalığı sallayacak cinsten tonlar çıkarabilirsiniz. Manyetik seçici potans ile her iki manyetiği karıştırarak sayısız çeşitlilikte ara tonlar yakalayabilirsiniz.

SONUÇ

Sevdiklerim

  • Fiyatına göre kalitesi
  • Eşik pozisyonundaki humbucker manyetik ile elde edebildiğim tonlar
  • Mid Boost devresi
  • Klavyenin rahatlığı

Sevmediklerim

  • Yeni modellerdeki Spalted Maple kaplamadaki desenler

Son Sözüm
Uygun fiyatlı, klasik stilde ve görünümde ama modern özelliklerle geliştirilmiş hemen hemen her türlü müzik tarzında kullanabileceğiniz bir bas gitar Cort GB4-Custom. Yakında yayınlamayı düşündüğüm ikinci albümümde tüm basları bu gitarla çaldım.

 

Puanlama
Çalınabilirlik: 4
Ton: 4,5
Malzeme ve İşçilik: 5
Fiyat: 5

(en yüksek puan 5’tir)

 

 

 

 

 

[wpsqt name=”Cort GB4-Custom (GB94) Bas Gitar” type=”poll”]

Bu yazı Bas, En Yeniler, Enstrüman kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.