Bugün sizlere oldukça popüler olan bir (aslında üç) MIDI klavyeden bahsedeceğim. Fiyatına göre iyi kalitede ürünler sunan M-Audio markasının Oxygen serisi…
Genel Özellikler
Adlarından da anlaşılacağı üzere biri 25 diğerleri ise 49 ve 61 tuşlu olan cihazların üzerinde, kullandığınız müzik yazılımının çeşitli parametrelerini kontrol etmeye yarayan sürgüler (fader) ve potanslar (knob) yer alıyor. Oxygen 25‘te sadece bir, Oxygen 49 ve Oxygen 61‘de ise dokuz adet sürgü var. Tüm cihazlarda da sekiz adet potans ve PLAY, STOP, RECORD gibi taşıma (transport) düğmeleri mevcut. Üç haneli bir led ekrandan çeşitli verileri ve uyarıları görüntüleyebiliyoruz. Ayrıca kanallar arasında hareket etmeye yarayan kanal seçme (Track Select) ile; üst/alt oktavlara hareket etmenizi sağlayan Transpoze düğmeleri bulunuyor. Klavyenin sol üst tarafında da PITCH BEND ve MODULATION tekerlekleri yer alıyor. Cihazın tuşları sıradan plastik olup çekiçli piyano tuşesine falan sahip değil, hatta yanından bile geçmiyor. Ancak bu fiyattaki bir üründen bunu beklemek zaten anlamsız. Arka panelde ise açma/kapama anahtarı ve ayak pedalı girişi yer alıyor.
USB bağlantılı olan cihazlarımız elektriğini de oradan alıyor bu sebeple ayrıca adaptöre gerek kalmıyor. Tüm Oxygen serisi klavyeler class-compliant olduğu için sürücü kurulumuna gerek duyulmadan bilgisayarınız tarafından otomatik olarak tanınıyor. Ancak klavyenin gelişmiş özelliklerini kullanabilmeniz için yanında verilen sürücüyü ve DirectLink yazılımını kurmalısınız.
Kurulum ve Ayarlar
Sürücü ve DirectLink yazılımlarını kurmak için özel bir açıklama yapmaya gerek yok. Yanlızca, cihazla verilen CD’dekinden daha günceli olup olmadığı kontrol edip varsa M-Audio’nun sitesinden indirebileceğiniz en yeni sürücüyü kurmanızda fayda var. Kurulumdan ziyade, sonrasında hem Oxygen’in üzerinden hem de kullanmakta olduğunuz müzik yazılımından yapmanız gereken ayarlar önemli. Ben cihazları hem Cubase hem de Pro Tools yazılımlarıyla sorunsuz bir şekilde kullandım. Nasıl mı? Hemen aktarıyorum…
Daha önce de belirttiğim gibi Oxygen MIDI klavyelerin gelişmiş özelliklerini kullanabilmek için M-Audio’nun yazdığı DirectLink yazılımını firmanın websitesinden indirip kurmanız gerekiyor. DirectLink her müzik programı için ayrı ayrı yazılmış. Yani Cubase için ayrı, Pro Tools için ayrı bir DirectLink kurulumu yapılması gerekiyor.
Pro Tools’da kullanmak için; Oxygen açık konumda iken yazılımı başlatıp SETUP> PRIPHERALS> MIDI CONTROLLERS ekranına gelmelisiniz. Type sekmesinden M-Audio Keyboard seçip Receive From sekmesinden Oxygen 25/49/61 MIDI In ve Send To sekmesinden de Oxygen 25/49/61 MIDI Out olarak belirlemelisiniz. Yazılım üzerinden yapılması gereken ayarlar bu kadar. Son olarak klavye üzerinden, P harfini görene kadar SELECT düğmesine basmalı ve hemen yanındaki -/+ tuşlarıyla P10 konumuna gelmelisiniz. Oxygen keyboard’ların ileri seviye kontrol özellikleri 8. ve üzeri versiyonlarda çalışıyor bilginiz olsun. Benim test ettiğim sistemde Windows 7, 32 bit SP1 üzerinde Pro Tools HD 10.3.2 kurulu idi.
Cubase’de ise DEVICES> DEVICE SETUP yönergelerini takip ederek açılan pencerede sol üst köşedeki + düğmesine tıklayın. Aşağı doğru dökülen menüden M-Audio Oxygen’i seçin. Kullanma klavuzunda belirtilenin aksine; sağ taraftaki MIDI Input sekmesinde All MIDI Inputs, MIDI Output sekmesinde ise Not Connected seçin. Eğer kullanma kılavuzunda yazdığı şekilde Oxygen MIDI In ve Oxygen MIDI Out seçerseniz taşıma (transport) düğmeleri, sürgü ve potlar çalışmasına rağmen klavye tuşlarının çalışmadığını fark edeceksiniz. Bu yazının yazıldığı sırada elimde mevcut olan Cubase 5.0, Cubase 6.5.4 ve Cubase 7.0.1 versiyonlarında denediğimde durum böyle idi. Cubase üzerinden bu ayarları yaptıktan sonra bir üst paragrafta anlatıldığı gibi Oxygen’i P10 konumuna getirmeyi unutmayın.
Aklınızda olsun, DirectLink özelliği Cubase ve Pro Tools dışında Logic, GarageBand, Ableton Live ve Reason’da da çalışıyor.
Kullanım
Tuş hassasiyeti (Velocity) özelliğine sahip olan M-Audio Oxygen’leri sanal enstrumanlarla gayet uyumlu bir şekilde kullanabilirsiniz. MIDI klavyeyi çoğunlukla ses bankalarından örneklenmiş sesler aramak için kullanıyorsanız Oxygen 25‘i güvenle tercih edebilirsiniz. Ayrıca canlı performanslarda ve seyahat ederken az yer kaplaması ve hafifliğiyle 25 tuşlu bu klavyeyi kullanmak işinize gelecektir. Ama eğer ciddi piyano performansı ile geniş oktavlarda çalmanız gerekiyorsa Oxygen49 hatta bir üst model olan Oxygen61‘i tercih etmelisiniz.
Müzik yazılımlarını kullanırken benim gibi fare kullanmaktan sıkılmış bir kişiyseniz, Oxygen’lerin üzerindeki sürgüler ve potlar çok işinize yarayacak. Sadece sıkılmak değil DAW’ları bu şekilde iki elinizle birden yönetebiliyorsunuz. DirectLink yazılımı kurulmuş ve ayarları yapılmış bir sistemde Oxygen’in ilk 8 sürgüsü otomatik olarak ilk 8 kanalın 9. ise Stereo Out’un volümünü kontrol edecek. Track tuşları ile mikser penceresinde ileri doğru hareket edip 9. kanala gelirseniz bu kez sürgüler 9-16 kanalların volümünü kontrol ediyor olacak. Bu şekilde ilerleyerek 8 fader’la en kalabalık projelerde bile tüm kanalları kontrol edebilirsiniz. Sürgülerin hemen altındaki düğmeler ise kanalları MUTE etmeye, en sağdaki C26 tuşuyla birlikte basıldığında ise SOLO moduna almaya yarıyor. Süper! Bu paragrafta anlatılanlar sadece Oxygen 49 ve Oxygen 61 için geçerli.
Sağ bölümdeki knob’lara geçelim. Oxygen 25’te sadece bir adet sürgü olduğu için ve o da Stereo Out/Master Fader’ı kontrol ettiği için bu cihazda knob’lar ilk 8 kanalın volümünü kontrol ediyor. Oxygen49 veya 61’de ise bunlar pan kontrolü yapıyor. Pro Tools’da herhangi bir sanal enstruman açıldığında tüm potlar birer parametreye otomatik olarak haritalanmış oluyor. Bu sayede sanal enstruman üzerindeki çeşitli parametreleri kolayca ayarlayabilirsiniz. Oxygen’in knoblarıyla efekt plug-in’lerinin parametrelerini kontrol etmek istediğinizde plug-in penceresinde sağ üstte yer alan LEARN düğmesini tıklayıp kontrol etmek istediğiniz parametreye mouse ile tıklamanız ve ardından Oxygen’in knoblarından birini hareket ettirdikten sonra tekrar MIDI Learn düğmesine basmanız yeterli. Cubase’de ise aynı işlem Quick Control özelliği kullanılarak yapılıyor.
Knob’ların hemen altındaki Transport bölümünde ise çalma, durdurma, kayıt, ileri ve geri sarma ile döngü (loop) düğmeleri yer alıyor. Pro Tools’ta loop düğmesiyle birlikte basıldığında ileri sarma tuşu projenin en sonuna, geri sarma tuşu en başına, stop tuşu ise Undo komutlarını yerine getiriyor.
Sonuç
M-Audio Oxygen 25/49/61 sadece bir MIDI keyboard fiyatına oldukça gelişmiş DAW (yazılım) kontrol imkanları da sunan cihazlar. Pek çok kullanıcı için ilk ve son MIDI klavye olabilir.
Sevdiklerim
-
Fiyatı
-
Sağlam konstrüksiyonu
-
Gelişmiş yazılım kontrol özellikleri
Sevmediklerim
-
Cubase kurulumu bazen uğraştırabiliyor. Cubase için olan DirectLink yazılımına bir güncelleme gerekiyor. Ama endişelenmeyin, yukarıda yazdıklarımı uygularsanız hiç bir sorunla karşılaşmazsınız.
- Sürgü ve potlar motorize olmadığından parametrelerin mevcut konumunun algılanması için en alt ve üst noktalara kadar bir tarama yapılması gerekiyor.
Puanlama
Kullanım Kolaylığı: 4
Malzeme ve İşçilik: 4
Fiyat: 5
(en yüksek puan 5′tir)