M-Audio M-Track Plus Ses Kartı

Bu hafta bir ürün incelemesiyle karşınızdayım. Uygun fiyatlı bir cihaz olan M-Audio M-Track Plus ses kartı… Fiyat/Kalite oranı göz önüne alındığında her MTrackPlus_angle_Media3zaman bir numara ürünler sunan M-Audio bu kez de yanıltmıyor. Yanında gelen Pro Tools Express ve Ignite yazılım paketiyle birlikte yaklaşık 300$’a satılan bu ürün yeni başlayanlar için komple bir çözüm sunuyor.

Hem dijital hem de analog giriş çıkışlarının yanı sıra MIDI giriş çıkışları da sunan M-Track Plus USB beslemeli olup, harici bir adaptör gerektirmiyor. Kondensatörlü mikrofonlar için gerekli olan 48 volt fantom gücünü de sağlayan cihaza doğrudan gitar ya da basınızı bağlayabileceğiniz enstruman girişi mevcut bulunuyor. Her bir kanalda var olan insert bağlantısıyla gerektiğinde harici bir compressor ya da limiter bağlamanız da mümkün. En fazla 24 bit ve 48 kHz örnekleme oranını destekleyen M-Track Plus’ta sıfır gecikme ile monitörleme yapabileceğiniz ‘direct monitoring’ özelliği mevcut. Günümüzde piyasada 192 kHz’ye kadar örnekleme oranını destekleyen ses kartları ziyadesiyle mevcut olsa da müzik prodüksiyonlarında çoğunlukla 44.1 kHz, post prodüksiyon işlerinde de 48 kHz kullanıldığı için bu özelliği açısında yeterli bir cihaz.

Analog çıkışların balanslı olması dip gürültüsü yapmadan, temiz bir ses alabilmemiz açısından büyük avantaj. Keza bu fiyat aralığındaki bazı ses kartlarında balanssız çıkışları görebiliyoruz. (Bakınız Avid Fast Track Solo) Bir diğer dikkatimi çeken özellik de ana volüm kontrolü ile kulaklık  volümünün ayrı ayrı ayarlanabilir olması. Büyüklük açısında bir DI Box‘tan hallice olan cihazımız oldukça kaliteli metal malzemeden yapılmış ve son derece sağlam görünüyor.

Cihazımız ‘class compliant’ yani sürücü gerektirmiyor. Nitekim MacBook Pro bilgisayarıma bağladığım anda tanıdı ve sorunsuzca kullanmaya başladım. Windows işletim sistemi için de sürücü gerekmez deniyor ama M-Audio’nun internet sitesinde bir adet sürücü mevcut!

Gece geç saatlerde internet aracılığıyla bana ulaştırılan kısa bir animasyon filmi için yaptığım kayıtlarda hemen elimin altındaki M-Track Plus’ı kullandım. Başlangıç seviyesinde bir ürün olmasına rağmen premapli kalitesini başarılı buldum. Doğrudan bağlamış olduğum elektrik gitar ile Pro Tools içerisindeki Eleven plug-in’i kullanarak başarılı tonlar elde ettiğimi düşünüyorum. Nitekim aşağıdaki ses kayıdındaki tonlar bu şekilde kaydedilmiştir. Delay ise Pro Tools’un standart delay’idir.

Pro Tools demişken M-Audio M-Track Plus ile birlikte ücretsiz gelen Pro Tools Express yazılımından bahsetmemek olmaz. Pro Tools lisanslarını saklamak için gerekli olan iLok2 de paketin içinden çıkıyor. Pro Tools’u çalıştırmak için bilgisayarınıza bağlı olması gereken USB flash disk benzeri olan bu cihaz haricen satın alınmaya kalkıldığında 59$+KDV fiyatı var. Ayrıca Pro Tools Express lisansına sahip olanlar Pro Tools’un tam sürümüne geçmek istediklerinde 799 yerine 549$ ödemeleri yeterli oluyor. Bu durumda ses kartınız bedavaya gelmiş oluyor, yanlış mıyım? Bu arada Pro Tools Express bir önceki nesil kısıtlı sürüm olan Pro Tools SE gibi güdük bir versiyon değil, Pro Tools’un temel özelliklerinin bazı önemli olanlarına sahip olan ve gerçekten işe yarayan bir yazılım.

Seçeneklerin çok fazla olduğu bu fiyat aralığında işi zor olsa da kullanım kolaylığı fiyatına göre sunmuş olduğu yüksek kalite ve uzun yıllar devam eden efsanevi sürücü desteği M-Audio’yu yeni başlayanlar için cazip kılıyor. Bedava gelen Pro Tools Express yazılımı için bile alınır.

Puanlama
Kullanım Kolaylığı: 5
Ses Kalitesi: 4MTrackPlus_back_Media Sürücü Performansı/Gecikme: 4 (yüksek rakam düşük gecikmeye işaret etmektedir)
Malzeme ve İşçilik: 4
Fiyat: 5
(en yüksek puan 5′tir)

Bora USLUSOY

Bu yazı En Yeniler, Ses Kartı kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.