2013’ün Dikkat Çeken Ekipmanları

Adettendir, biz de bakalım geride bıraktığımız yılda en çok dikkat çeken ekipmanlar nelermiş?

M-Audio Axiom Air Serisi MIDI Keyboard’lar
Yakın zamanda el değiştirdikten sonra atağa geçen M-Audio firması arka arkaya yeni ve kaliteli ürünler çıkartarak dikkat çekiyor. Uygun fiyatlı ve gelişmiş özelliklere sahip MIDI keyboardlarının en yeni nesli olan Axiom Air serisinde 25-49-61 tuşlu üç modelin yanı sıra bir adet de laptopla birlikte kullanıma yönelik 32 tuşlu mini modeli yer alıyor. 12 adet tuşeye duyarlı pad, 8 adet potans, 9 adet sürgü ve transport kontrolleri mevcut, Pro Tools Express yazılımı da yanında ücretsiz olarak geliyor.

Presonus Eris Referans Monitörleri
Preampliden, ses kartına, müzik yazılımından miksere, envayi çeşit ekipman üreten Presonus sonunda hoparlör piyasasına da girdi. 4,5 – 5 – 8 inçlik üç ayrı

Presonus Eris serisi...

Presonus Eris serisi…

modeli ile satışa sunulan Eris’ler kevlardan yapılmış woofer’ı, üç band ekolayzırı ve XLR/TRS/RCA olmak üzere üç ayrı bağlantı opsiyonu sunuyor olması ile dikkat çekiyor. Ayrıca Türkiye distribütörü Compel firmasının Türkçe reklam sloganı bulmak için tüketiciler arasında ödüllü bir yarışma düzenlemiş olması da güzel hareketti.

Gibson 2013 Les Paul Yılı
Gibson firması 2013 yılını gitarların mucidi, usta müzisyen, yaratıcı ses mühendisi Les Paul’e adadı ve onun anısına pek çok Les Paul modelini piyasaya sürdü. Yeni bir gitar değil, 60 yıldan eski. Ama popülerliğinden hiçbir şey yitirmiyor. Her müzikte kendine yer bulabilen, hiçbir miksten eksik olmayan bu ikon gitarın yeni teknolojilerle geliştirilmiş pek çok modeli bu yıl piyasaya sürüldü.

Zoom MS-50G Gitar Prosesörü
Pedal formunda bir prosesör. Sadece standart bir gitar pedalı kadar yer kaplıyor olsa da modern bir prosesörün tüm özellikleri bu cihazda mevcut. Ampli simülatörlerinden, distortion’a, reverb’den chorus, flanger gibi envayi çeşit modülasyon efektine toplam 92 adet efekt var. MS-50G’nin yakın zamanda çıkan 2. versiyon güncellemesini USB ile bilgisayarınıza bağlayıp yükleyerek ücretsiz olarak 45 yeni efekt elde edebilirsiniz.

Pro Tools 11
2013’ün 2. çeyreğinde piyasaya sürülen Pro Tools 11, kullanıcılarının uzun süredir beklediği 64 bit desteğini sonunda getirdi. Gerçek zamanlıdan daha hızlı çıktı alma (offline bounce), yeni Avid audio ve video motoru, düşük gecikme, dinamik işlemci kullanımı gibi yeni özellikleriyle göz dolduran kral her zamanki gibi başımızın tacı…

Steinberg UR22
Uygun fiyatlı, giriş seviyesi ses kartı Steinberg UR22 dikkat çekti. Kaliteli preamplileri ve AD/DA dönüştürücüleri, kolay direct monitoring özelliği yanında ücretsiz gelen Cubase yazılımı bu cihazı sınıfında iyi bir alternatif yapıyor.

Marshall ‘Yeni’ DSL Serisi

Marshall'ın yeni DSL serisi

Marshall’ın yeni DSL serisi

Lider ampli üreticisi Marshall 2012’nin son aylarında duyurduğu DSL serisinin yeni modelleriyle sevenlerini hayal kırıklığına uğratmadı. Son yılların düşük watlı kafa ampli modasına uyan firma 15 watt’lık modelin yanı sıra 15 ve 40 watt’lık kombolarla birlikte 100 watt’lık bir kafayı da piyasaya sürdü. 4 bant ortak ekolayzırın olduğu iki kanallı bu amplilerde istenildiğinde çıkış  gücünü yarıya düşüren Pentode/Triode düğmesi de bulunuyor.

Logic Pro X
Apple’ın lider ses kayıt ve müzik prodüksiyon yazılımı uzun yıllar süren bekleyişin ardından yeni sürümünü çıkardı. Sadece 199$ ücreti olan versiyonu doğrudan Apple Store’dan indirerek satın alabiliyorsunuz. Yeni bir arayüz, yeni bir mikser, nota editörü, yeni davul plug-in’inin yanı sıra pek çok yeni ses bankası da dikkat çekenler arasında.

20133lespauls

2013 Gibson Les Paul’lerin yılıydı

Neumann TLM107
Alman mikrofon devi Neumann uygun fiyatlı TLM102 ve TLM103’ün başarısının ardından çift diyaframlı çok geniş yönsellik seçenekleri, pad, filtre bulunduran TLM107’yi duyurdu. Neumann’ın AKG C414’e cevabı… Heyecanla bekliyoruz.

Cubase 7 – 7.5
Aralık 2012’de gelen Cubase 7 ve bir kaç ay önce yayınlanan Cubase 7.5 ile Steinberg tarih yazmaya devam ediyor. Asırlardır yenilenmeyen mikserin yerini alan MixConsole göz doldururken, Chord Track, Chord Asistant gibi yaratıcılığı destekleyen yeni özellikler, gelişmiş VariAudio 2.0 tahrik ediciydi. 7.5’daki yeni reverb plug-in’i REValation ve diğer yenilikleri açık kollarla karşıladık.

Bora USLUSOY

Bu yazı En Yeniler, Müzik Prodüksiyonu kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.