Audio Technologies for Music and Media Konferansı (ATMM) – Ankara, 2012

Uluslararası niteliğe sahip, Audio Technologies for Music and Media konferansının ilki 1-2 Kasım tarihlerinde Ankara’da Bilkent Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Türkiye’nin çeşitli illerinden akademisyenlerin ve sektör profesyonellerinin katıldığı konferansın ana konuşmacısı Bobby Owsinsky idi. Bendeniz de bir panelde konuşmacı olarak yer almak ve Pro Tools eğitimleri üzerine bir sunum yapmak üzere oradaydım.

Ses teknolojileri ve müzik prodüksiyonu alanında kitapları ve makaleleriyle tanıdığımız değerli müzik insanı, akademisyen Ufuk Önen* ve araştırmacı-yazar Teoman Pasinlioğlu’nun** başı çektiği organizasyon komitesi ATMM konferansıyla bir ilki gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza attı. Müzik teknolojileri alanında hepsi birbirinden ilginç ve değerli içeriğe sahip 24 sunum, üç canlı performans, bir panel ve Bobby Owsinsky’nin sunumları yer aldı.

Ülkemizde düzenlenen bir etkinlikte Owsinsky kadar önemli birinin ana konuşmacı olarak yer alması çok büyük bir olay bana göre. Zira kendisi; müzik prodüksiyonu alanında içlerinden bir kaç tanesi tüm dünyada best-seller olan 16 kitap yayınlamış, Elvis, Jimi Hendrix, The Who gibi büyük isimlerin mix’lerini yapmış, Berklee College of Music kadar önemli bir okulda dersler vermiş alanında çok değerli bir isim.  Mixing Engineer’s Handbook ve Recording Engineer’s Handbook benim de çok yararlandığım değerli kaynaklar. Nitekim kitaplarımdan birini Bobby’ye imzalattım.

Türkiye’nin pek çok farklı ilinden, üniversitesinden akademisyenler, ses mühendisleri ATMM kapsamında kısa sunumlar gerçekleştirdi. Bu sunumlara ait metinler yakında https://atmm-conference.org adresindeki internet sitesinden indirmeye açılacak, ilgili arkadaşların takip etmelerini tavsiye ederim. İncelenen konular arasında kayıt teknikleri, mixing, mastering, müzik teknolojileri ve prodüksiyonu eğitimi, Pro Tools, sesli kitaplar, analog-dijital çeviriciler, akustik gibi konular vardı. Katılımcılar araştırmacılara birinci ağızdan sorular yöneltme imkanı da bulabildi. Bu tür etkinliklerde formal olarak kurulan temasların yanı sıra, dinlenme aralarında veya öğle tatillerinde kişilerin ayak üstü kurdukları diyaloglar da çok önemli. Mesela ben Malatya’dan, İzmir’e, Sakarya’dan Çankırı’ya ülkemizin çok çeşitli illerinde yer alan üniversitelerin müzik teknolojileri bölümlerinde görevli akademisyen arkadaşlarla tanışma fırsatı buldum. Bir eğitimci olarak kendi öğrencilerimi yüksek öğrenime yönlendiririken bizzat tanıdığım hocaların bulunduğu bölümlere güvenle öğrencilerimi yollayabileceğim.

Çok istememe rağmen atölyemdeki derslerim sebebiyle konferansın birinci gününe katılamadım. 1 Kasım’da dikkat çeken sunumlar; Melbourne, a City Symphony’ – Sound Design & The Locative Artwork, Aşure Project, Open Sound Control (OSC) Protokolü: Yapısı ve Özellikleri, The Role Of Sound And Music in Film And Computer Games: An Experimental Demonstration of How Two Different Studies of Sound and Music Production Can Change The Spirit Of A Short Film imiş.

İkinci güne dahil olmak için sabaha karşı saat üç sularında İstanbul’dan yola çıkıp Joe Satriani, Lee Routenour, Lenny Kravitz, Rolling Stones, Soundgarden CD’leri eşliğinde yaklaşık beş saatlik bir yolculuğun ardından ve Ankara içerisinde bir kaç defa yanlış yola sapmama rağmen herkesten önce salonun kapısındaydım.

Bobby Owsinsky’nin sunumu sırasında

Saat 10.00’da başlayan ‘Türkiye’de Ses ve Müzik Teknolojileri Eğitimi’ konulu panelde SAE İstanbul’dan Tolga Tolun, İnönü Üniversitesi’nden Arda Eden ve Bilkent Üniversitesi’nden Ufuk Önen ile beraberdim. Bu başlık altında ülkemizdeki ve dünyadaki mevcut durumdan, bu eğitimin teorik ve pratik yönünden, eksiklerden ve yapılması gerekenlerden bahsedildi.  Ben yine, müzik prodüksiyonu eğitiminde armoni ve müzikal kulak eğitimi ile çalgı eğitimin gerekliliği konusundaki görüşlerimi belirttim ve toplumuzdaki üniversite diploması takıntısından, lisans programlarına ve genelde üniversite eğitimine haksızca yüklenen ‘meslek edindirme’ misyonundan şikayet ettim.

Panelin hemen ardından ‘Müzik Prodüksiyonunda Bir Endüstri Standardı Olan Pro Tools İçin Avid Onaylı Eğitim Programları; Dünyadaki ve Ülkemizdeki Uygulamaları’ adlı sunumuma geçtim. Avid sertifikalı Pro Tools eğitmeni olarak bu eğitim programı hakkında konukların oldukça ilgisini çektiğini fark ettiğim detaylı bilgiler verdim.

Öğleden sonraki seansta Kürşat Pasinlioğlu’nun Segmented Filtering Approach in Audio Mastering Applications ve Teoman Pasinlioğlu’nun Wavelet Transform As A Popular Signal Analysis Approach And Common Applications konulu sunumları ilgi çekici idi.

Ve son olarak Bobby Owsinsky’nin sunumu çok keyifliydi. Kısa tarihçesinden başlayarak müzik prodüksiyonu konusunu işledi. Müzik prodüktörü kavramını irdeledi. Sahnede hazır durumda bulunan gitar, bas, perküsyon ve klavyeden oluşan grubun canlı performansı üzerinde çalışarak bir prodüksiyon sürecinin canlandırmasını yaptı. Anlatım dilindeki sadelik, saptamalarındaki kesin doğruluk yılların verdiği tecrübenin bir göstergesi.

2013’te gerçekleşecek ikinci ATMM konferansını iple çektiğimi belirtip ve genç arkadaşlarımızı bu tür etkinliklere daha yoğun katılmaya davet ederek yazımı sonlandırıyorum. Dipnot olarak da; aynı gün dönüş yolunda uyanık kalmam için benimle sohbet edeceği yerde birkaç saat içerisinde uykuya dalan öğrencim ve yol arkadaşım Barış’ı huzurlarınızda bir kez daha kınıyorum!

Bora USLUSOY

* Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri, Ufuk Önen, Çitlembik Yayınları, 5. Basım 2011
** Synthesizer Teknolojileri ve Programlama, Ufuk Önen-Teoman Pasinlioğlu, Çitlembik Yayınları, 2011

İlgili Linkler:
https://atmm-conference.org
https://bobbyowsinski.com
https://ufukonen.com

Haberler içinde , , , , etiketleriyle tarihinde tarafınadan gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.