Davul EQ’su Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey

Bu yazımda; gerek stüdyoda gerekse canlı ses sistemlerinde, ister analog ister dijital cihazlarla ya da bu cihazların yazılım versiyonlarını kullanarak davul seti için ekolayzır (EQ) kullanımı ile ilgili tüyolar vereceğim. Vereceğim bilgiler pop ve rock türevleri için geçerlidir. FilterBankHD

Bas Davul (Kick):  Tüm vurmalı çalgıların sabit bir temel (fundamental) frekansı olur. Davulun çapı, derinliği ve akorduna göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle 70-120 Hz arasında yer alır. Temel frekansı bulup, orta genişlikte bir Q değeri ile 3-4 dB açınız. 200-400 Hz civarında mevcut olan rahatsız edici orta frekansları (o bölgedeki frekanslara; adeta bir kutuya vurduğunuzda çıkacak olan sese benzediği için yabancılar boxiness diyorlar) yine orta genişlikte bir bantta 3-6 dB kesin. Elinizi korkak alıştırmayın eğer işe yarıyorsa bant genişliğini ya da gain’i arttırın. Son olarak ‘beater attack’ yani tokmak sesini (cuk cuk faktör: bakınız Metallica’nın kick tonları!) daha fazla duyurmak için 3-6 kHz arasını bir miktar açarak tonlamanızı tamamlayınız.

Trampet (Snare): Bas davuldan sızmış olma ihtmaline karşı high pass filter ile 100 Hz’in altını kesin. Gövde kazandırmak için 150-300 Hz arasını bir miktar açın. Atağını arttırmak ve parlatmak için 2-5 kHz açın.

Tomlar: Tomlar için ekolayzır stratejisi aynen bas davuldaki gibidir. Temel frekansı bulup drums eqarttırın, orta frekanslardaki kutu sound’unu bulup kesin. 3-6 kHz arasında bir yerde bulunan baget/atak sesini arttırın. Modern davul setlerinde 2 ila 4 adet arasında tom kullanılmaktadır. Davul çapının genişliğiyle ters orantılı olarak açacağınız ya da kısacağınız frekanslar değişkenlik gösterecektir. Mesela en büyük floor tom’un temel frekansı diğerlerinden daha aşağıda olacaktır.

Ziller (Hi-Hat, Ride, Crash): 200-300 Hz’in altı ziller için gerekli olmayan frekanslar olduğundan high pass filter ya da low shelf ile kesilmelidir. Daha belirgin ve net duyulan bir zil sound için üst orta frekansları açmak gerekebilir, 3-6 kHz arası mesela. Daha da parlaklık katmak ve biraz ‘hava’ vermek için 8-10 kHz üzerini hi-shelf ile açın.

Overhead (Tepe) Mikrofonları: Eğer ziller için spot (yakın) mikrofonlar kullanmamışsanız ve overhead’lerde zillere odaklanmak istiyorsanız high pass filter (HPF) ya da low shelf ile 400 Hz altını kesin. Kesip kökünü kazımak istiyorsanız HPF, daha nazik bir kesme işlemi uygulamak istiyorsanız low shelf kullanınız. Yok eğer sadece ziller değil, trampet ve diğer davul parçalarının toplam sound’unun bir kısmının tepe mikrofonlarından gelmesini istiyorsanız bu durumda basları hiç kesmeyin ya da kesme frekansınızı iyice düşürün (100 Hz’e mesela). Yine ikinci senaryoda varsa orta alt frekanslardaki yoğunluğu azaltabilir, ve yine varsa 3-8 arasındaki rezonant frekansları bulup dar bir bantla kesebilirsiniz. Parlatmak ve hava basmak (!) için 8-10 kHz ve üzerini low shelf ile açın.

Haftaya görüşmek üzere, İyi şanslar!

Bora USLUSOY

Bu yazı Davul kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.