Armoni 103: Akor Kuruluşları (Diğer Yöntem)

Akorlar 102: Üç Sesli Akorlar adlı bir önceki armoni dersine şu linkten ulaşabilirsiniz.

Bir önceki derste anlatılan yönteme göre, herhangi bir akor kurarken; majör, minör, diminished ya da
augmented olsun fark etmez, majör diziyi mutlaka oluşturmak zorundayız. İşte bu zorunluluğu ortadan
kaldırmak için akor kuruluşlarında ikinci bir yöntemi kullanacağız. Aşağıda, ilk olarak, majör akor için
bir denklem verilmiştir.

Majör  Akor = 1 →maj3→ →min3→ 5

Herhangi bir majör akor yukarıdaki gibi üç notadan oluşmaktadır. Kök sesten bir majör 3’lü aralık (majör üç’lü aralık = 2 tam ses)
kadar yukarı çıkıp üçlüye ulaşırız. 3. dereceden de bir minör 3’lü (1,5 ses) yukarı çıkarak 5. dereceye ulaşırız. Böylece, bir akor kurarken majör diziyi oluşturma zorunluluğu ortadan kalkmış olacak. Bütün bunları bir örnek üzerinde gösterelim.

akor1-103

 

Minör akor için formülünüz aşağıdaki gibi değişecek.

Minör  Akor = 1 →min3→ b3 →maj3→ 5

Bu kez kök sesten önce min3 (1,5 ses) giderek b3 ‘lüye daha sonra da bundan maj3 ‘lü (2 ses) yukarı çıkarak 5. dereceye ulaşıyoruz. Hemen bir kaç örnek verelim:

akor2-103

 

Diminished akorun formülüne gelince:

Diminished  Akor = 1 →min3→ b3 →min3→ b5

akor3-103

 

Augmented akorun formülü ise:

Augmented  Akor = 1 →maj3→ →maj3→ #5

akor4-103

 

Aşağıdaki akorları öğrendiğiniz bu yöntemle kurunuz ve cevaplarınızı buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz cevap anahtarından kontrol ediniz.

akor5-103

Bora USLUSOY

 

Bu yazı Armoni - Teori, En Yeniler kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.