Demo CD Hazırlayacak Müzisyenlere Tavsiyeler

Bir enstruman çalıyorsunuz, kendi başınıza ya da bir grupla birlikte besteler yapıyorsunuz. Yakınlarınız ya da arkadaşlarınızdan başka, daha çok insana ulaşmak istiyorsunuz. Bestelerinizin herkes tarafından beğenileceğini düşünüyorsunuz ve albüm yapmak istiyorsunuz. Bunun için bir yapımcı firma bulmalısınız. Onun için de kendinizi ve bestelerinizi gösterecek bir demoya ihtiyacınız var.

1. İyi şarkılar yazın.

Gerçekten iyi olduğuna emin olun. Anlatmaya değecek şeyler hakkında yazın. Sabah kalkıp, yüzünüzü yıkayıp kahvaltı yaptıktan sonra nasıl da okula gittiğinizi anlatmaktan ibaret olan bir şarkı kimsenin ilgisini çekmeyecektir. Özel bir şeyler anlatın, farklı bir dil kullanın, olaylara ve kişilere, ‘hayata’ başkalarının bakamadığı bir pencereden bakın, insanların duygularına tercüman olun, onların görmediklerini görün. Yazarken içten ve samimi olun.

2. Yakın çevrenizin gazına gelmeyin.

Ananeniz, halanız ve enişteniz hatta tüm sülaleniz, alt kattaki komşular, arkadaşlarınız ve mahalle bakkalı yaptığınız parçaların muhteşem olduğunu düşünüyor ve hatta sizinle gurur duyuyor olabilir. Büyük ihtimalle kız/erkek arkadaşınız sizin bir sonraki rock tanrısı olduğunuzu düşünüyor olabilir. Ancak etrafınızdaki bu insanların hiçbiri tarafsız olamaz ve objektif bir görüş bildiremez. Mümkünse kıyısından köşesinden de olsa müzik endüstrisine bulaşmış birilerinin fikrini almaya çalışın. Bir gece kulübünde DJ’lik yapan biri, ya da bir manajer, en azından bir müzik öğretmeni (tercihen sizin öğretmeniniz olmasın!). Bu kişilerden alacağınız objektif eleştiriler doğrultusunda müziğinizi şekillendirin. Demoya koyacağınız parçaları seçerken onlardan fikir alın.

demo-kapak2

3. Elinizden geleni ardınıza koymayın.

Yapabildiğiniz en iyi kayıdı yapın. Herkes bir demoda kayıt kalitesi önemli değil der, ama bal gibi de önemlidir. Bu yüzden elinizden gelenin en iyisini yapın. Arkadaşlarınızdan müzik aletlerini ve kayıt cihazlarını ödünç alın. Bilen kişlilerden yardım isteyin. Bugünlerde küçük bir ev stüdyosu kurmak için bir servet harcamaya gerek yok ancak bu cihazları kullanarak düzgün bir demo hazırlamak herkesin yapabileceği bir şey değil. Bu işleri bilen bir arkadaşınızı bulun, ya da onun arkadaşını… Ya da aynı bütçeye veya biraz daha fazlasına bir stüdyoya gidip profesyonellerden destek alın. Fiyat teklifi alırken yapmak istediğinizin kısa bir demo olduğunu ve bütçenizin sınırlı olduğunu belirtin.

4. Nişan alıp en iyi atışınızı yapın.

Hiç bir prodüktörün 20 parçadan oluşan bir demoyu dinlemeye vakti yoktur. Eksik gedik demeden elinizde ne var ne yok tüm parçaları demoya dahil edip zayıf noktalarınızı açığa çıkarmaya hiç gerek yok. En iyi parçalarınızdan iki ya da üç tanesini seçin, daha fazla değil. Eğer yapımcı firma beğenir ya da ilgilenirse devamını da götürürsünüz. Bu arada gerekiyorsa eksiklerinizi tamamlamak yeni ve daha iyi şarkılar yazmak için de vaktiniz olur.

5. İçindekiler

parasutgitar

Bu fotoğraftan albüm kapağı olur mu?

Göndereceğiniz demo paketinde CD, basın bülteni ve bir kaç fotoğraf olmalı. CD’nin kartonetinde şarkı sözleri, krediler kısmı (emeği geçenler), tarih ve mutlaka iletişim bilgileri yer almalı. İletişim bilgileriniz sadece zarf ya da basın bültenine değil mutlaka CD kartonetinde ve hatta CD’nin üzerinde yer almalıdır. Birilerinin sizi beğenip de size ulaşamamasını istemezsiniz. Zırt pırt telefon numaranızı değiştirmeyin demiş miydim?

Basın bülteni kısa ve öz olmalı, gereksiz detaylar içermemelidir. Kimse grup elemanlarının nasıl olup da aynı dersanede okuyup sonra da birlikte grup kurmaya karar vediğini falan merak etmiyor. Müzikal geçmişinizden bahsedin, verdiğiniz konserlerden varsa eğitiminizden, geçmiş başarılarınızdan ve saire…

Bu arada demo paketinize bir CD yerine, içinde parçalarınızın 16 bit, 44.1 kHz wav dosyalarının yer aldığı bir flash disk de koyabilirsiniz. Günümüzde artık kimse CD satın almıyor, CD çalarlar kullanılmamaktan bozuluyor. Ancak demoyu internete yükleyip link vermek iyi bir fikir değil. Muhtaç olduğunuz adama ödev vermeyin. Adamın işini kolaylaştırın, işinizi adamın ayağına kadar götürün. Şuraya yükledim, git dinle! Oldu canım…

6. Dış görünüş önemlidir.

Tanıdığınız birileri mutlaka fotoğrafçılıkla uğraşıyordur. Onların yardımıyla sizi iyi gösteren fotoğraflar çekin. Çok pahalı kıyafetler giymek ya da çekimler için havalı bir mekanın kirasını ödemek zorunda kalacağınız işlere girişmeyin. Yaratıcılığınızı kullanın. Artık dağlara taşlara mı tırmanırsınız, gitar çalarak paraşütle atlarken bir fotoğrafınızı mı çekersiniz, orası sizin bileceğiniz iş! Şaka bir yana, saçmalamadan yani fazla abartmadan, sıradan olmadığınızı, farklı ve özel olduğunuz hissettirmelisiniz. Ya da ne bileyim, zeki mesela…

7. Gardınızı alın.

Demonuzu yollamadan önce şarkılarınızın haklarını üzerinize alın. Noter tasdiki yerine online zaman dalgası gibi kolay ve ucuz yöntemleri kullanmanızı tavsiye ederim. Bununla ilgili daha fazla bilgi verdiğim bir diğer yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Demo’nun ya da basın bültenin bir yerine fazla abartılı olmayan bir şekilde (küçük punto ile dipnot olarak mesela) ‘Tüm hakları saklıdır’ ve saire gibi bir ibare ekleyebilirsiniz. Bu sayede düşük bir ihtimal de olsa demonuzun yanlış ellere geçmesi halinde çalınma ihtimaline karşı caydırıcılık fonksiyonu olacaktır. Ancak lütfen ve sakın bu işi görgüsüzce yapmayın. Albümün ön kapağına kocaman kırmızı harflerle ‘Tüm hakları tarafımıza aittir, çalınması halinde sizi şöyle böyle yaparız, mahkemelerde süründürürüz’ mealinden şeyler yazmayın. Bunu yaptığınız zaman karşınızdaki kişiye (bu kişi aynı zamanda muhtaç olduğunuz kişi oluyor!) potansiyel hırsız muamelesi yapmış oluyorsunuz, ki bu hiç hoş değil.

Henüz yayınlanmış eseriniz olmasa bile bestecilerin üye olabildiği meslek birliklerinden birine (MSG ya da MESAM) ‘yararlanan üye’ statüsünde dahil olabilirsiniz. Hukuki danışmanlık almaktan, telif haklarına veya grup indirimli sağlık sigortasına kadar pek çok ayırcalıktan yararlanabilirsiniz.

toomanycds

CD yerine flash disk de yollayabilirsiniz!

Yolladığınız demo paketinin yerine ulaşıp ulaşmadığından emin olmak ve aynı zamanda kendizi hatırlatmak açısından bir email ya da telefonla yoklayabilirsiniz. Ama asla ısrarcı olamayın. Kurbanınıza doğrudan ulaşamıyorsanız, asistanı aracılığıyla da mesajınızı ulaştırmayı deneyebilirsiniz.

Kolay gelsin

Bora USLUSOY

Bu yazı Müzisyen Rehberi kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.