Focusrite Scarlett Studio

Focusrite, müzik prodüksiyon ekipmanları sektöründe özellikle preamplileriyle ünlü, 25 yıllık bir firma. Bugün sizler için Scarlett Studio paketini inceleyeceğim. Bir ev stüdyosunu oluşturmak için ihtiyacınız olan en önemli bileşenlerden olan ses kartı, mikrofon, kulaklık ve yazılım gibi unsurlar bu paketle birlikte geliyor.

Kutudan Çıkanlarfocusrite-paket-foto
1. Scarlett 2i2 Ses Kartı
2. HP60 Kulaklık
3. CM25 Mikrofon ve tutacağı
4. Cubase LE6 yazılımı ve Scarlett Plug-in seti
3. Mikrofon kablosu (3 metre) ve USB kablosu
4. Hızlı Başlangıç Kılavuzu ve içinde sürücülerin yer aldığı DVD

Paketinin içinden Focusrite’ın çok satan ürünlerinden biri olan Scarlett 2i2 ses kartı çıkıyor. Küçük, hafif ama sağlam ve bir ürün. İki mikrofon, iki enstruman girişi, bir kulaklık ve hoparlörler için bir çift line çıkışı mevcut. 2i2 ile aynı anda en fazla iki kanal kayıt yapabilirsiniz. Ev stüdyosu için yeterli. Amphenol marka, ‘kombo jak’ diye tabir edilen ve ortasına mono jak veya dış kısmına XLR kabloyla mikrofon bağlayabileceğiniz konnektörler kullanılmış. Her bir kanal için, oldukça şık bir aydınlatması olan GAIN kontrolü ile iki pozisyonlu LINE/INST seçici anahtar yer alıyor. Giriş seviyesini izlemek için led gösterge yerine Gain potunun etrafına ışıklı bir halka şeklinde aydınlatma yerleştirilmiş. Sinyal seviyesi uygun düzeyde iken yeşil, kiritik seviyeye ulaştığında sarı, daha da yükseldiğinde ise kırmızı renk alıyor. Çok şık ve kullanışlı… Ön panelde ayrıca kondensatörlü mikrofonları çalıştırabilmek için ihtiyaç duyacağınız 48V phantom power, kulaklık çıkışı ile ona ait volüm kontrolü ve ayrıca iri kıyım bir ana volüm kontrolü yer alıyor. USB’den beslenen Scarlet 2i2’de ayrıca bir adaptör girişi mevcut değil.

Scarlett-Studio-Overview3Focusrite Scarlett Studio paketinin içinden çıkan bir diğer ürün olan HP60 kulaklığın, tasarım açısından, meşhur referans kulaklıklarından AKG K271’in replikası olduğu kolayca anlaşılıyor. 60 ohm’luk olan cihaz oldukça yüksek volümlü. İzolasyonu (içerden dışarı ve dışardan içeri ses kaçırma) çok iyi olmamasına rağmen kafaya oldukça rahat bir şekilde oturuyor. Uzun süreli kullanımda bile sıkmadan, kulaklarınızı rahatsız etmeden çalışabiliyorsunuz. Stüdyomda kullanmakta olduğum beyerdynamic DT770 ile kıyasladığımda tiz frekanların biraz sert, basların ise bir miktar zayıf olduğu gözlemledim. HP60’ın alt frekanslarda, 150 Hz’den itibaren aşağı doğru inildikçe biraz zayıfladığını gözlemledim, ya da duyumsadım mı demeliyim?! Ancak tüm bu kıyaslamalar keyfinizi kaçırmasın zira karşılaştırma yaptığım kulaklık dünyanın en iyi referans kualklıklarından biri ve fiyatı neredeyse bu paketin tamamından bile pahalı! Focusrite Scarlett paketiyle gelen HP60 ev stüdyonuzda yapacağınız kayıtlar ve dinlemeler için yeterli kalitede…

Vokalin yanı sıra tüm akustik enstruman kayıtlarınızı alırken kullanabileceğiniz geniş diyaframlı bir kondensatör mikrofon olan CM25 de paketle birlikte geliyor. 20mm capında kapsüle sahip ve yönselliği cardioid olan Focusrite CM25 üreticinin verdiği bilgilere göre 30 Hz-20 kHz aralığında ses kaydedebiliyor.

Focusrite Scarlett Studio kayıt paketine ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir. Her hakkı saklıdır. © 2013 Kayıt ekipmanları: Focusrite Scarlett 2i2, Focusrite HP60 Kulaklık, Focusrite CM25 condenser mikrofon, Cort NTL Custom akustik gitar, modifiyeli Gibson Les Paul Junior elektrik gitar (DiMarzio Paf Pro ve Fred manyetikler-manyetik seçici orta pozisyonda)
—————————————————————————————————————————————————-

Bu inceleme için yaptığım kayıtta CM25 mikrofonu akustik gitarın 12 ila 15. perdesine bakacak şekilde yaklaşık 20 cm uzaklığa yerleştirdim. Elektro gitarı ise Scarlett’in enstruman girişine doğrudan bağlayıp Cubase LE 6’nın içindeki ampli simülatörü yardımıyla kaydettim. Akustik gitardaki Reverb ve solo gitardaki Delay de yine Cubase LE 6’nın dahili efeklerinden. HAzır yeri gelmişken kutunun içinden çıkan Cubase LE 6 yazılımının özelliklerinden de bahsedelim. Steinberg’in popüler müzik yapım programı Cubase’in kısıtlı versiyonu bu. Bana sorarsanız pek çok kullanıcı için yeterli özelliklere sahip: 16 kanal audi, 24 kanal MIDI kayıt, 8 Instrument track, 8 grup, 4 efekt kanalı ve 8 fiziksel giriş ile 96 kHz’ye kadar kayıt çözünürlüğü imkanı veriyor. Ayrıca yine paket ile birlikte verilen Focusrite Scarlet plug-in paketinde compressor, EQ, reverb ve gate efektleri yer alıyor. Normalde ücretli satılan ve miks yaparken ihtiyaç duyacağınız tüm efekleri barındıran bu yazılım setinin ücretsiz verilmesi ürünü daha da cazip hale getiriyor.

SevdiklerimScarlett-Studio-Overview4

  • Paketin bu kadar kapsamlı olması, süper bir fiyata tek kutuyla, işi bitirin!
  • Ses kartının sağlam konstrüksiyonu ve kaliteli malzemesi
  • Birlikte gelen yazılım paketi (Cubase LE6 ve Scarlett plug-in suite)

Sevmediklerim

  • Yüksek sinyal seviyesine sahip enstrumanlar için pad olsa iyi olurdu
  • Mikrofon için şok koruyucu olsaydı keşke
  • Kulaklığın üstleri biraz vitaminli

Puanlama2i2
Kullanım Kolaylığı: 5
Ses Kalitesi: 3,5
Malzeme ve İşçilik: 4
Fiyat: 5
Kutu İçeriği: 10
(en yüksek puan 5′tir)

Son Sözüm
Yeni başlayanlar için ideal, sistemini yükseltmek isteyenler başka yere baksın. Ses kartı, mikrofon, kulaklık, yazılım gibi unsurları tek tek toplamaya kalksanız en az bunun üç katı ücret ödersiniz.

Alternatif
Daha önce yine MyDukkan Okul’da; yine ses kartı, kulaklık, mikrofon ve yazılımdan oluşan bir diğer kayıt paketi olan PreSonus Audio Box Studio’yu incelemiştim.

Bora USLUSOY

Bu yazı En Yeniler, Kulaklık, Mikrofon, Ses Kartı kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.