beyerdynamic CUSTOM ONE PRO Kulaklık

custom_one_probeyerdynamic 1924’ten beri profesyonel ses ekipmanları üreten köklü bir Alman markası. Bugün sizler için inceleyeceğim Custom One PRO pek çok diğer ürün gibi Çin üretimi değil Alman yapımı.

Kulaklığın tasarımı yine aynı markaya ait olan ve en başarılı referans kulaklıkları arasında gösterilen DT770 Pro modeline çok benziyor. Aslında flat modda iken sesi de ona benziyor. Kafaya çok rahat oturan, kulakları rahatsız etmeyen ve sıkılmadan uzun süreli dinlemeler yapabileceğiniz bir ürün Custom One Pro. Deriden yapılmış kulak pedleri çok rahat ve eskidiği takdirde kullanıcı tarafından kolayca değiştirilebiliyor.

beyerdynamic Custom One Pro için genel olarak şunu söyleyebiliriz. DT770’in elektronik müzikle uğraşanlar ve DJ’ler için modifiye edilmiş versiyonu. Herbir kulaklığın üzerinde dört kademeli seçilebilir anahtar yer alıyor. Bu şekilde 20 dB’ye kadar bas artımı sağlayan paternlerden birini seçip kulaklığın sound’unu değiştirebiliyorsunuz. ‘Light Bas’ adı verilmiş olan birinci paternde 100 Hz’den itibaren yaklaşık olarak 10 dB kadar azalan bir bas cevabı alınıyor. Alt frekansları daha az duymak, orta veya üst frekanslara odaklanmak istediğinizde tercih edebileceğiniz bir ayar. ‘Lineer’ adlı ikinci pattern de ise frekans cevabı nisbeten flat. 150 Hz’nin üstüne uygulanan birkaç desibellik artışa rağmen bu modda kulaklığın sesi DT770’e benziyor. Custom One Pro’nun üzerindeki bass boost özelliğinden yararlanmak istemeyenler kulaklığı her zaman bu modda, flat bir referans kulaklığı şeklinde kullanabilirler. Asıl eğlence ‘Vibrant Bass’ ve ‘Heavy Bass’ şeklinde isimlendirilmiş 3. ve 4. pozisyonlarda başlıyor. Vibrant Bass modunda 200 Hz’ten başlayan, 70 Hz’e ulaştığında 10 dB’yi bulan ve o şekilde devam eden bas artışı devreye giriyor. Hip-hop, RnB, Dance ve benzeri elektronik müzik tarzlarında çok etkin olan alt frekanslar dolgun bir şekilde gelmeye, net bir şekilde duyulmaya başlıyor.  Heavy Bass modunda ise 300 Hz civarında bir kaç desibellik dar bir düşüşün ardından alt ve orta alt frekanslar artışa geçiyor. Yaklaşık 150 Hz’e ulaşıldığında bas artışı 15 dB’ye ulaşıyor. Heavy Bass modunda ortaya çıkan durum aynı bir önceki moddaki gibi doygun ve dolgun baslar, net duyulan kick’ler, gümbür gümbür tınlayan tomlar… Ama kesinlikle rahatsız edici değil. Aynı EQ’yu kendiniz uygulasanız, çamurlu, altları bozulan ve patlayan bir sound elde edersiniz. İşin sırrı beyerdynamic’in neredeyse yüzyıla yaklaşan tecrübesinde olsa gerek. Bas frekansların çok önemli olduğu elektronik müzik türevleriyle uğraşanlar için 80 Hz’in altını net bir şekilde duyabilmek oldukça önemlidir ve bu yüzden sub-woofer tavsiye edilir. İşte Custom One Pro 4. moda alındığında kulaklığınızın içinde dahili bir sub-woofer varmış etkisi yaratılıyor! Oh Yeeaaeah!!!

Custom One Pro Grafik2

Custon One Pro ikinci, yani flat modda iken DT770’e yakın bir frekans cevabı elde edilse de bir miktar scooped sound veriyor. Yani orta frekansları azaltılmış… Bu, dinleme deneyimini daha keyifli hale getirmek için Hi-Fi cihazlarda her zaman kullanılan bir yöntem. Ayrıca üst frekanslar da çok yumuşak duyuluyor, yani oldukça yüksek volüm açsanız da rahatsız etmiyor. Referans kulaklıklarının sesi renklendirmek ya da filtrelemek yerine transparan bir duyum sağlaması gerektiğini zannediyorum herkes bilir. Bu yüzden Custom One Pro genel amaçlı bir stüdyo referans kulaklığı olmaktan çok DJ’ler ve elektronik müzik yapanların keyifle kullanabileceği bir kulaklık. Aynı zamanda iPhone ya da iPod gibi taşınabilir cihazlarla, günlük kullanım için de tasarlanmış. Zira kablosu sadece 1,5 metre uzunluğunda. Pek çok diğer stüdyo kulaklığı gibi 3 metre olsaydı yolda yürürken eminim ayağınıza dolanırdı!

customonepro-accessories

Belirtmeye gerek var mı bilmiyorum? Custom One Pro 1/8’den 1/4 inçe büyütücü adaptör uç ile geliyor. Bu da demek oluyor ki bu kulaklığı herşeye bağlayabilirsiniz. beyerdynamic Custom serisi kulaklıklar ise ürünü kişiselleştirme imkanı veriyor. İsterseniz kulaklıkların dış kapağının ve üst kısmının farklı renkte ve desende yedeklerini satın alarak modifiye edebiliyorsunuz. Yılan derisi dokusundan, klasik otomobil figürlerine kadar oldukça cool desenler mevcut.

SONUÇ: Referans kulaklıklarının flat ama aynı zamanda donuk ve cansız olan ses kalitesinden sıkılmış olan DJ’ler ve elektronik müzikle uğraşanlar ya da müzik yapımında daha fazla alt frekans duymak isteyenler ya da mobil cihazından stüdyo kalitesinde bir için duyum elde etmek isteyenler için…

Sevdiklerimbeyerdynamic-custom-one-pro-headphone-1

  • Tertemiz hatta mükemmel ses kalitesi
  • Alt frekansları kademeli olarak arttırabilme imkanı
  • Ergonomisi ve rahatlığı
  • Hem referans kulaklığı hem de müzik dinleme amaçlı kullanılabilmesi

Sevmediklerim

  • Fiyatı biraz fazla (İthalatçı firmalar, lütfen kar marjlarınızı gözden geçirin!)

Puanlama

Ses Kalitesi: 5
Malzeme ve İşçilik: 5
Fiyat: 4
(en yüksek puan 5′tir)

Bu yazı En Yeniler, Kulaklık kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.