Samson C Control: Monitör Kontrol Cihazı

Günümüzde mikserler kayıt stüdyolarındaki işlevselliğini yitirdi. İster amatör bir ev stüdyosu ister profesyonel bir kayıt stüdyosu olsun neredeyse herkes bilgisayar tabanlı dijital kayıt sistemleri kullanıyor. Geleneksel bir mikserin olmaması durumunda ise mikserlerin üzerinde yer alan bazı özelliklerin eksikliği hissediliyor. Örneğin referans monitörlerini kontrol eden bir volüm ayarı, kayıt odası ile kontrol odası arasındaki iletişimi sağlayan talkback fonksiyonu, kulaklık çıkışı, mikslerinizin mesela televizyon yayınlarında mono olarak nasıl duyulduğunu kontrol edebilmeniz için stereo olan çıkışı monoya dönüştüren mono düğmesi…

Bütün bunlar ve daha fazlası Samson‘un daha çok proje stüdyoları veya ev kullanıcıları için geliştirdiği ‘yarım rack’ formatında uygun fiyatlı monitör kontrol cihazı olan C Control‘de mevcut.  Fiziksel bir volüm kontrolü ve kulaklık çıkışı gibi özellikleri olan bütünleşik bir ses kartı kullanıyorsanız ve tek bir odada kayıt yapıyorsanız (yani izolasyonlu ayrı bir kayıt odanız mevcut değil ise) böyle bir cihaza ihtiyacınız yok. Ancak benim gibi harici bir analog-dijital dönüştürücü kullanıyorsanız temel dinleme, yönlendirme ve diğer özellikleri için bir monitör kontrolcüsüne ihtiyacınız var.

Mavi renkli, zarif bir tasarımı olan pratik bir alet bu. Plastik ayaklarla masa üstü kullanımı için tasarlanmış. Ayrıca kutudan ön ayaklıkların altına monte edilebilen iki adet topuk çıkıyor. Opsiyonel olarak bu aparatı monte ettiğinizde ön ayaklarla arka ayaklar arasında oluşan 4-5 cm’lik fark sayesinde aletin ön kısmına yukarı doğru bir açı verilmiş oluyor. Böylece cihazın üzerindeki düğmeleri ve ayarları daha rahat görebiliyor ve onlara daha kolay ulaşabiliyorsunuz, ergonomiyi ciddi bir şekilde iyileştiriyor.

En soldaki ‘Source’ kısmından ses kaynağını seçebiliyorsunuz. Dört adet stereo giriş mevcut. Mesela birinci girişe ses kartınızı, ikinciye CD çalarınızı ya da synthesizer’ınızın analog çıkışlarını veya benim gibi gitar preamplinizi bağlayabilirsiniz. Bazı durumlarda birden fazla ses kartı kullanmak gerekebiliyor, ikinci ses kartınızı da yine Samson C Control‘ün girişlerinden birine bağlayabilirsiniz. Mesela Pro Tools HD sistemlerinde kullanılan analog-dijital dönüştücüler bilgisayarın sistem seslerini ya da media çalıcıların çıkışlarını veremiyor. Ben kendi sistemimde hem Windows sistem sesleri hem de mp3, video oynatıcıların seslerini duyabilmek için ve Cubase, Reaper gibi diğer yazılımları sorunsuz bir şekilde çalıştırabilmek için ikinci bir ses kartı kullanıyorum. Her bir giriş için devreye sokup-çıkarmaya yarayan bir düğme mevcut. İstenirse birden fazla kaynağı aynı anda duyabilirsiniz. Kaynak seçme düğmelerinin hemen sağında altı kademeli, ışıklı bir sinyal seviye göstergesi yer alıyor. C-control1

Ön panelde soldan sağa doğru ilerlediğimizde kulaklık çıkışı ve kulaklık volüm ayarını görüyoruz. Kulaklık çıkışı 635 mm’lik büyük boy konnektör bağlanabilecek cinsten.

Her ne kadar tüm referans monitörü üreticileri ürünleriyle flat bir frekans cevabı sağladıklarını iddia etseler de her bir monitörün duyumu farklı oluyor. Aynı miksi farklı büyüklükte hoparlöre sahip, farklı vatajdaki kolonlardan dinleyerek bitmiş işinizin farklı ortamlarda nasıl duyulacağı hakkında bir fikir elde edebilirsiniz. Bu yüzden ses stüdyolarında birden fazla hoparlör kullanımı yaygın bir uygulama. Birden fazla hoparlör çifti bağlandığında ise sinyalin her birine nasıl ulaştırılacağı, hoparlörler arasında nasıl geçiş yapılacağı, ses seviyelerinin nasıl ayarlanacağı bir sorunsala dönüşebiliyor. İşte tam burada Samson C Control devreye giriyor.

Kulaklık bölümünün sağında hoparlör çıkışlarını ve duyumu yöneten çeşitli fonksiyonların yer aldığı ‘Control Room’ (Kontrol Odası) bölümü yer alıyor.

Bu cihaza toplam üç çift monitör bağlayabilirsiniz. A ve B hoparlörleri için bağımsız birer volüm kontrolü mevcut. Her bir monitör çıkışını devreye almanız veya devreden çıkarabilmeniz için birer buton var. Mesela birinci çıkışa yakın, ikinciye uzak dinleme hoparlörleri üçüncüye ise subwoofer’ınızı bağlayıp aralarında istediğiniz gibi geçiş yapabilirsiniz. Yine bu bölümde yer alan MUTE düğmesiyle kontrol odasındaki sesi tamamen kesebilir, DIM düğmesiyle volüm butonunun pozisyonunu hiç bozmadan sinyal seviyesini 20 dB aşağı çekebilirsiniz. Ayrıca yine bu bölümde yer alan MONO butonu ile miksinizi mono’ya indirgeyerek örneğin bir televizyon ya da radyo yayınında nasıl duyulduğunu idrak edebilirsiniz.

Samson C Control’ün en sağındaki bölüm ise TALKBACK kısmı. Stüdyolarda kontrol odasındaki kayıtçı, prodüktör veya diğer kişiler ile kayıt odasında performans sergileyen sanatçı arasındaki iletişim talkback ile sağlanıyor. Biri kontrol odasına diğeri de cihaz üzerindeki diğer çıkışlara sinyal gönderen Talkback düğmelerinden birine bastığınızda C Control’ün üzerindeki dahili mikrofon devreye giriyor. Ve kontrol odasındaki kişilerin sesini kayıt odasındaki kişinin kulaklığına ulaştırıyor. Kayıt odasındaki mikrofon ya da mikrofonlar ile kaydedilmekte olan sanatçının sesi de kayıt cihazının girişleri aracılığıyla zaten kontrol odasına aktarılıyor. Bu sayede ses izolasyonu yapılmış olan iki oda arasındaki iletişim sağlanmış oluyor.

Cihazın arka panelinde daha önce sözünü ettiğim dört adet giriş ile üç çift çıkış yer alıyor. Bunun yanı sıra istenirse sinyali başka kayıt cihazlarına gönderebilmek için üç çift Two Track Out mevcut. Ayrıca kontrol odasına direkt ya da harici bir kulaklık amplifikatörü marifetiyle yollayabileceğiniz kulaklık çıkışı yer alıyor. Ve bir de talkback düğmesine sürekli basmak yerine kolayca ayakla kontrol sağlayan talkback footswitch girişi var. C-control2

Tamamen pasif devrelerden oluşan Samson C Control sesi renklendirmeden hoparlörlere aktarıyor ve fiyatına göre oldukça iyi bir iş başarıyor. Sağladığı esnek kullanım imkanları ile adeta büyük bir miks konsolundaki gibi oldukça karmaşık yönlendirmeleri bile gerçekleştirebiliyor.

Sevdiklerim

  • Esnek kullanım imkanı

  • Stüdyo uygulamaları için pek çok özelliği bir arada sunuyor

  • Fiyatı

Sevmediklerim

  • Sadece birinci çift değil de, tüm hoparlör çıkışları balanslı olabilirdi

  • Arka paneldeki jak girişleri birbirlerine çok bitişik, kaliteli ve iri konnektörler yanyana kullanılmaya çalışıldığında sıkışıyor

Puanlama
Kullanım Kolaylığı: 3
Ses Kalitesi: 4
Malzeme ve İşçilik: 4
Fiyat: 5
(en yüksek puan 5′tir)

Bora USLUSOY

Bu yazı Diğer Müzik Prodüksiyon Ekipmanları, Donanım, En Yeniler, Müzik Prodüksiyonu, Referans Monitör kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.