CORT MR710F Akustik Gitar

Bugün sizler için Cort MR710F elektro-akustik gitarı inceleyeceğim. Oldukça makul fiyatlara kaliteli ürünler üreten Cort’un bu modeli bakalım beklentilerimizi karşılayabilecek mi?

Kutudan gitarın yanında sap ayarı alyanı, yedek bir alt eşik ve saddle butonu ile sap ayarının nasıl yapılacağını anlatan bir açıklama sayfası geliyor. Üzerinde D’Addario EXP16 teller bulunuyor. Gitar üreticilerinin fabrika çıkısında ürünleri böyle kaliteli tellerle göndermeleri çok iyi. 012 kalınlıkta olan EXP16 modeli akustik gitar için uygun bir kalınlık olsa da elektrik gitardan 010’a alışkın olan bendeniz akustikte de 011 tercih ediyorum.

Tamamen masif ağaçtan imal edilmiş Cort MR710F’in üst kapağında ladin; sap, arka ve yanlarda maun; tuşede (klavyede) ise gül ağacı kullanılmış. Hem sapta hem de tüm gövdede kullanılan binding hem şık görünüyor hem de vuruklara karşı koruma sağlıyor. Hoşuma giden bir diğer detay ise normalden küçük boyutta, nokta şeklinde yuvarlak inlay’ler, şık ve kibar görünüyor. Abanoz görünümlü burgular da oldukça kaliteli. Bu fiyat aralığındaki ürünlerde kullanılan plastiğin aksine bu gitarda üst eşik ve saddle’lar kemikten imal edilmiş. Günümüzde üretilen müzik aletlerinin pek çoğu gibi Çin malı olan MR710F’te sapın altında 13. perdenin hizasında aşağı doğru bakan bir askı butonu bulunuyor.

 Cort MR 710F elektro-akustik gitara ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir. Her hakkı saklıdır. © 2013
Diğer kayıt ekipmanları: Digidesign HD|2, Pro Tools HD10, Lynx Aurora 8, TL Audio 5051, ART Pro Channel, MXL 603S eşlenmiş çift
—————————————————————————————————————————————–

Cort MR710F’in üzerinde, en iyi akustik gitar manyetiği üreticilerinde biri olan Fishman’in Presys – Sonicore manyetiği mevcut. Manyetiğin üzerinde oldukça Cort MR710Fiyi çalışan bir akort cihazı, volume, bas, mid, treble gibi standart ayarlar bulunuyor. Daha önce gördüklerimin aksine bu gitarın üzerindeki akort cihazı oldukça hassas ve iyi iş görüyor. Hava sıcaklığı, nem, kılıfa girip çıkarken burguların yanlışlıkla dönmesi gibi faktörler yüzünden kolayca akort kaçırabilen ve sık sık akortlanması gereken akustik gitarın üzerinde böyle bir kolaylığın sunulması çok iyi. Fishman elektronik aksamın bir diğer dikkat çekici özelliğide şu: Köprü kısmında yer alan mikrofona ek olarak gitar gövdesinin içinde bir adet mikrofon daha yer alıyor. Phase butonu ile iki mikrofon arasındaki faz ilişkisini yönetebiliyorsunuz. Gitarla birlikte gelen Fishman’in kullanma kılavuzunda yazdığına göre Phase switch düşük volüm seviyelerinde bas cevabını arttırıyor ve yüksek volümlerde feedback’i önlüyor. Kılavuzda ayrıca tavsiye edilen örnek EQ ayarları da veriliyor.

Cutaway’li akustik gitarlarda klavyenin üst kısımlarına erişim tabiki daha kolay. Üst perdelerde solo da çaldığım için aradığım bir özelliktir bu. Eğer sadece akor-arpej çalıyorsanız cutaway sizin için şart değil.

Kalın mi telinin en alt noktası ile perde demirinin en yüksek noktası arasındaki mesafe 12. perdede 3 milimetrenin biraz üzerinde. Aynı yükseklik yine mi telinde 1. perdede 1 milimetrenin biraz altında. Bir akustik gitar için normal sayılabilir ama tek tel solo çalımı için oldukça yüksek. Perde işçiliği oldukça iyi. Hatta fiyatı 400$’ın altında olan bir akustik gitar için mükemmel, aynı fiyat aralığındaki başka bir gitarda aynı kaliteyi yakalamak kolay değil. Herhangi bir çarpma, bızlama, dızlama gibi rahatsız edici duruma rastlamadım. Zaten bu tel yükseliği seviyesinde rastlamayı da beklemiyordum.


Cort MR 710F elektro-akustik gitara ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir. Her hakkı saklıdır. © 2013
Diğer kayıt ekipmanları: Digidesign HD|2, Pro Tools HD10, Lynx Aurora 8, TL Audio 5051, ART Pro Channel, MXL 603S eşlenmiş çift
—————————————————————————————————————————————–

Benim kulağıma göre frekans cevabı üstlerde, yani tizlerde ve yüksek midlerde tatmin edici. Arpejlerde ve akor çalımında pırıl pırıl tınlayan tizler çok iyi. Elde Cort MR710F_2edilen parlak tonlar kalabalık bir mikste kolayca duyulabilmenizi sağlayacak, diğer çalgıların arasında kaybolup gitmenize engel olacaktır. Belki de adil bir karşılaştırma olmadı ama birinci ligde yer alan büyük kasalı diğer akustik gitarlarla kıyaslandığında alt midleri ve basları biraz zayıf buldum.

Bugün sizler için ikisi mikrofonla, biri de gitarın direkt çıkışından olmak üzere üç adet kayıt yaptım. Stüdyo kayıtlarında her zaman mikrofonla kaydedilmiş akustik gitarı tercih ediyorum. Akustik gitarın direkt çıkışı canlı performanslarda kolay ve sorunsuz bir sound elde etmenizi sağlayacaktır ve belki demo kayıtlarında kullanılabilir ancak frekans cevabı, ton ve dinamik aralık açısından mikrofonla yapılmış kayıtlar diğerine üstünlük sağlıyor.


Cort MR 710F elektro-akustik gitara ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir. Her hakkı saklıdır. © 2013
Diğer kayıt ekipmanları: Digidesign HD|2, Pro Tools HD10, Lynx Aurora 8, TL Audio 5051 (Mikrofon kullanmadan gitarın direkt çıkışı doğrudan Pro Tools’a kaydedilmiştir)
—————————————————————————————————————————————

SONUÇ

Sevdiklerim:

  • Fiyatı
  • Fiyatına göre genel olarak malzeme ve işçilik kalitesi
  • Üzerindeki kusursuz tuner

Sevmediklerim:

  • Low mid ve bas frekansların nispeten zayıf olması
  • Tel yüksekliği biraz daha düşük olsaydı keşke

Son Sözüm: 300-400$ aralığındaki iyi gitarlardan biri. Cort son yıllarda ucuz bir uzak doğu markasından, ustaların bile tercih ettiği prestijli bir marka olma yolunda ilerliyor.

Puanlama
Çalınabilirlik: 3,5
Ton: 3,5
Malzeme ve İşçilik: 4
Fiyat: 5
(en yüksek puan 5′tir)

Bu yazı En Yeniler, Enstrüman, Gitar kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.