MXR: Slash Octave Fuzz Pedalı

Gitar pedal aleminin ağır toplarından MXR’ın, rock gitar aleminin ağır toplarından Slash adına çıkardığı Octave Fuzz pedalını sizler için inceledim. Elimdeki pedal distribütor firma olan Pera Müzik’e tek bir numune olarak gelmiş ancak yakında stoğa girecek.

Her zaman olduğu gibi MXR pedalların tank gibi sağlam yapısı bu pedalda da dikkat çekiyor. Kalın metal konstrüksiyon ve kimbilir kaç milyon defa  basılsa dahi bozulmayacak switch’leri, sağlam jak girişleri pedalın güvenilirliğini pekiştiriyor. Slash Octave Fuzz pedalında Volume, Tone, Fuzz, Sub Octave, Octave Up potansometreleri ile Sub Octave Into Fuzz seçici düğmesi ve On, Up switch’leri mevcut. Ayrıca daha da ince ayar yapabilmek için pedalın içinde yer alan Gain ve Tone potansları mevcut. Arka panele ulaşabilmek için alyan anahtarla çevrilebilen vidaları açmak gerekiyor. Ancak elimin altında mevcut olan milyon tane farklı kalınlıktaki alyan anahtarın hiçbirinin bunlara uymaması da cins bir olay tabi. Olmadı mı olmuyor!

Volume potu; Sub Into Fuzz düğmesi basılıyken fuzz volümünü, basılı değilken kuru sinyalin volümünü ayarlıyor. Tahmin edeceğiniz gibi Tone potu genel EQ’yu, Fuzz ise distortion miktarını belirliyor. Sub Octave potu alt oktavın, Octave Up ise üst oktavın seviyesini ayarlamaya yarıyor. Sub Into Fuzz düğmesi ile alt oktavın distortion’dan geçip geçmeyeceğini belirleyebiliyorsunuz. Üst oktav her halükarda fuzz’dan geçiyor ama alt oktavları fuzz’a yollamak bazen iyi bir fikir olmayabilir, zira bazen sesin kırıldığını, boğulduğunu, patladığını gözlemleyebilirsiniz. Sol altta yer alan ve ayakla basabildiğimiz On/Off  anahtarı ile pedalı açık/kapalı konuma getirebilirken sağ alttaki UP switch ile tiz oktavı devreye sokabiliyorsunuz. Oldukça sivri, keskin hatta bazen rahatsız edici olabilen tiz oktavın isteğe bağlı olarak ayakla kontrol edilebilmesi de iyi bir özellik.

Pitch shifter efekti ile elde ettiğim alt oktavlı gitar tonlarını hep sevmişimdir. Oktav efekti bas ve gitar’ın unison çalıyormuş hissini veriyor. Ya da gitar ve bir oktav yukardan çalan gitarın… Oktav efekti ile çalarken nedense aksak, senkoplu pasajlar çalmaktan kendimi alamıyorum. Nitekim sizler için hazırladığım örnek kayıtta da bu tür, doğaçlama bir pasaj çaldım, umarım beğenirsiniz.

Slash Octave Fuzz pedalında modern bir distortion yerine fuzz kullanılması sebebiyle vintage tonlar elde ediliyor. Alt oktavı kullanarak yakaladığım tonlar başarılıydı. Oysa üst oktav efekti 1/4’ten fazla açıldığında neredeyse kullanılamayacak kadar kulak tırmalayıcıydı. Ama endişe etmeye gerek yok, tasarlayanlar gerektiğinde ayarlanabilsin diye tiz oktav potu ve hatta topyekün devreden çıkarabilmek için footswitch koymuşlar.  Genelde alt oktav ile fuzz potlarını yarının biraz üzerinde tuttum, ton potu flat durumda genelde iyi bir ton çıkarıyordu ancak üst oktavı da devreye soktuğumda bazen sola doğru bir miktar yatırıp tonun biraz matlaşmasını sağladım.

———————————————————————————————————————————–
MXR Slash Octave Fuzz pedalına ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir.
Her hakkı saklıdır. © 2012
Yamaha AES 920 elektrik gitar, manyetik seçici orta pozisyondayken çalınmıştır.
Diğer kayıt ekipmanları: Digidesign HD|2, Lynx Aurora 8, TL Audio 5051 (90Hz low cut filtre açık), Shure SM57
Objektif bir fikir vermesi açısından hiçbir efekt ve işlem uygulanmamıştır.
———————————————————————————————————————————–

Oktav pedalı, mesela bir overdrive ya da distortion gibi sürekli açık tutulabilecek bir efekt değil. Sadece belli pasajlarda, yani parçanın, performansın belli bir bölümünde devreye sokulabilecek bir pedal Slash Octave Fuzz. Çoğunlukla dijital prosesörlerin pitch shifter efektini kullanarak oktavlı tonlar elde eden bir kişi olarak analog pedalların transparanlığını yani tonun özünü bozmadan, renklendirmeden çalışmasını seviyorum. Ayrıca gecikmeye sebep olmamaları dijitale göre bir başka avantaj. Artık şimdi ben susayım da müzik konuşsun!

Sevdiklerim

  • Dolgun ve şişman alt oktavlı tonları
  • Sağlam konstrüksiyonu ve her zamanki MXR kalitesi
  • Genel olarak bir tarzı var pedalın, rock’n roll bir alet

Sevmediklerim

  • Üst oktavın kulak tırmalayıcı tonu
  • Arka kapağa ulaşmak için alyan yerine elle çevrilebilen vidalar olmalıydı.

Puanlama
Kullanım Kolaylığı: 3
Ses Kalitesi: 4
Malzeme ve İşçilik: 5
Fiyat: Yazının yazıldığı tarihte belli değildi
(en yüksek puan 5′tir)

Bora USLUSOY

Bu yazı Ekipman, En Yeniler, Pedal-Prosesör kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.