DigiTech RP70 Gitar Prosesör

90’lı yılların sonlarında bir cover grubuyla Kemancı’da çaldığım dönemlerde, DigiTech RP100 prosesörle sahneye çıkmaya başladığımda, gitarist arkadaşlarım önce şaşırmış ve hatta alaycı bir şekilde yaklaşmışlardı. 1. set başladığında alaycı tavırları ‘nasıl yani?’ şeklinde bir yüz ifadesine dönüştü ve şaşkınlıkları devam etti. Bu kadar ucuz ve küçük bir aletten nasıl olup da bu kadar gerçekçi ampli tonları çıkarabildiğime inanamamışlardı. Tam hatırlamıyorum ama DigiTech RP100’lerin o zaman ki fiyatı 200$’ın altındaydı. Elimde mevcut olan pasif bir volume pedalı expression girişinden prosesöre bağlayıp wah wah’tan pitch shifter’a, efekleri dibine kadar kullanıyordum. O bizim şaşıran arkadaşlar koşa koşa gidip aynı cihazın expression pedallısı olan RP200’ü almışlardı.

Sonraları boyut olarak daha da küçülmüş, ayarlanabilir parametreleri azalmış ve fiyat olarak daha da ekonomik olan RP50 çıktı. Bugün sizler için inceleyeceğim RP70, onun güncellenmiş ve gelişmiş versiyonu.

GENEL ÖZELLİKLER
DigiTech RP70 gitar prosesöründe 12 tane ampli, 9 adet kabin (hoparlör) simülatörü, 37 adet efekt, dahili davul makinası ve tuner mevcut.
Gitar girişinin hemen yanında stereo kullanım için iki adet mono çıkış bulunuyor. Bu iyi bir şey çünkü bir önceki nesil cihazlarda tek bir stereo çıkış mevcut idi ve Y kablo kullanmak gerekiyordu.  Arka panelde ayrıca efekt kontrol pedal girişi ve kulaklık çıkışı mevcut.  Bir de Amp/Mixer seçim düğmesi var ki ona sonra değineceğim.
Oldukça küçük bir cihazı olan RP70’in kutusundan kısa ama anlaşılır bir kullanma kılavuzu ve adaptör çıkıyor.
Cihazın performans, edit, bypass ve tuner modları bulunuyor. İlk açıldığında performans modunda geliyor. Sol tarafta üçgen şeklindeki Edit düğmelerinden birine basıldığında edit (ayar) moduna geçiyor. İki ayak pedalına birden aynı anda basarsanız bypass, ikisine birden basılı tutarsanız da tuner  moduna geçiyor.
Bir de ön panelin tam ortasında ton kütüphanesi, akor kütüphanesi, efekt seviyesi ve genel ses seviyesi butonları bulunuyor. Ton ve efekt kütüphanesi düğmeleri; aracılığıyla kaydedilmiş bir tonda (preset) edit moduna geçmeden hızlı ayarlama yapabilmenize imkan sağlıyor. Belki de yeni bir özellik olduğundan benim pek ilgimi çekmedi.
İlk 50 adedi kullanıcı tarafından üzerine yazılabilen toplam 100 adet preset var. Bu yazı için kullandığım tonları ilk 3 slot’a kaydettim ve silmedim. Birincisi kayıtta soldan duyduğunuz Reverb’lü overdrive’lı ritm gitar kanalı, ikincisi sağdaki ritm gitar (bu kez kuru) ve üçüncü preset ise soloda kullandığım delay’li lead gitar tonu. Bu pedalı alan arkadaş eğer yazdığım tonları istemez ise kullanma kılavuzu 34. sayfada anlatıldığı şekilde fabrika çıkış ayarlarına döndürebilir.

TONLAR
Esas mevzuya gelelim. Herkes bu aletin nasıl gitar tonları çıkardığını merak ediyor. İlk olarak prosesörü masaüstünde kullandığım küçük miksere bağladım. Referans monitörlerinden gelen ton ile hayal kırıklığına uğradım. İşte arka paneldeki Amp/Mixer seçici düğme tam da burada devreye giriyormuş. Mixer konumuna geçince eski tanıdık başarılı ampli simülasyonları geri geldi! Doğrudan ampliye bağlayacağınız durumlarda ise anahtarı diğer konuma almayı unutmayın. Cihaz kabin simülatörünü bu şekilde devreye sokuyor ya da çıkarıyor.

Beklediğim gibi, dijital prosesörlerle elde edilmesi oldukça güç olan distortion’lu gitar tonları RP70’de başarılı idi. Clean tonları üretmek zaten pek de zor değil. Genel olarak diğer efektler de çok başarılı ve kullanışlı idi.


——————————————————————————————————–
DigiTech RP70 gitar prosesörüne ait ses örneği üretmek amacıyla MyDukkan Okulu için Bora Uslusoy tarafından kaydedilmiştir. Her hakkı saklıdır. © 2012
Yamaha AES 920 elektrik gitar, eşik manyetiği ile çalınmış, ampli kullanılmadan cihazın çıkışları doğrudan bilgisayara bağlanarak kaydedilmiştir..
Diğer kayıt ekipmanları: Digidesign HD|2, Lynx Aurora 8, Pro Tools HD10, Cort GB4-Custom bas gitar
Objektif bir fikir vermesi açısından miks sırasında hiçbir efekt ve işlem uygulanmamıştır. Davul ritmi dahil tüm ampli simülatörleri ve diğer efektler RP70’den alınmıştır.
———————————————————————————————————-

Hepsinin olmasa bile ilgimi çeken ampli/kabin modellemelerinin ve efektlerin üzerinden geçeceğim.
Elimin altında bir volüm pedalı olmadığı için Wah Wah’ı deneyemedim ama RP100 kadar iyi olacağını tahmin ediyorum. İkinci modüldeki kompresör kullanımı kolay. Daha fazla sustain istediğinizde devreye sokun. Ortaya çıkabilecek olası dip gürültüsünü de Noise Gate ile kesebilirsiniz.
Cihazın en önemli kısmı ampli/kabin modellemeleri. Fender, Marshall, Mesa Boogie ne ararsanız var. Temiz tonlar için b1-b9 arasındaki Fender Blackface Twin Reverb modellemesini çok sevdim. Gayet güzel funky ritm gitar tonları, hatta caz için oldukça tatminkar solo gitar tonları yakaladım. Bendeniz bir Marshall hastası olarak, temizden kirliye sırasıyla Super Lead (Plexi), 77 Marshall Master Volume ve tabi ki meşhur JCM800 simülasyonlarında kendimi evimde gibi hissettim. JCM 800’de biraz daha distortion olsaydı hayır demezdim. Bu yüzden örnek kayıttaki solo tonumu Mesa/Boogie Dual Rectifier kullanarak ayarladım.  DigiTech Solo ve DigiTech Metal amp modellemelerini aşırı mid’li bulduğumdan pek beğenmedim. Ama bir Fender Twin Reverb 2×12 kabin modellemesine dayandırılan DigiTech Clean Tube amp temiz tonlar için dikkat çekiciydi. Amplileri takiben karşıma çıkan distortion modellemelerinden de DOD 250 Preamp/Overdrive dikkatimi çekti.

Modülasyon efektlerine gelindiğinde Dual Chorus gerçekten çok başarılı Phaser, Tremolo, Vibrato daha önceden de kullandığım bildiğim DigiTech’in başarılı olduğu efektler. Analog, Pong, Digital ve Tape’ten oluşan dört çeşit delay’den benim en beğendiğim ve yine örnek kayıttaki solo tonunda kullandığım Ping Pong delay oldu. Ayrıca üç çeşit reverb mevcut: Spring, Room ve Hall. Bunlardan Room reverb’ü r4 ayarı ile örnek kayıtta soldan gelen ritm gitar kanalında kullandım.

Son olarak DigiTech RP70 ile birlikte gelen ve çalışmalarınızı, etüd saatlerinizi eğlenceli hale getiricek olan drum machine’inden (davul makinesinden) bahsedelim. 40 adet ritim, 40-240BPM arasında değişebilen tempo ayarı mevcut.  Nitekim ben de örnek ses dosyamızdaki davul ritmini RP70’den alıp tüm diğer kanallar gibi direkt Pro Tools’a kaydettim.

SONUÇ
125$’lık fiyatıyla DigiTech RP70 kesinlikle çok iyi bir ‘ilk’ prosesör. Yeni başlayanlar, efektleri tanımak için ideal. Karmaşıkmenülerle uğraşmak istemeyen daha kolay bir kullanım isteyen daha tecrübeli kullanıcılar için de iyi bir seçenek. Başarılı ampli modellemeleri ve efekt çeşitliliği güçlü tarafları.

Sevdiklerim

  • Fiyatı
  • Marshall ampli modellemeleri
  • Efekt çeşitliliği
  • Gelişmiş davul tonları ve ilham veren ritmler
  • Bazı efeklerin tüm parametrelerini ayarlamak zorunda olmamak, hazır ayarlardan birini seçmek yeterli

Sevmediklerim

  • Bazı efeklerin tüm parametrelerinin ayarlanamıyor olması, hazır ayarlardan birine razı olmak gerekiyor.

Puanlama
Kullanım Kolaylığı, Çalınabilirlik: 3,5
Ton: 4
Malzeme ve İşçilik: 4
Fiyat: 5

(en yüksek puan 5′tir)

Bora USLUSOY

Ekipman, En Yeniler, Pedal-Prosesör içinde , , , , etiketleriyle tarihinde tarafınadan gönderildi.

Bora Uslusoy hakkında

Bora Uslusoy; Musicians’ Institute London, Guitar Institute of Technology (GIT) mezunudur. Berklee College of Music’in çevrim içi uzantısı olan berklee.edu’da Studio Production Specialist programını tamamlamıştır. Steinberg sertifikalı Cubase ve Avid sertifikalı Pro Tools eğitmenidir. Solo Gitar Metodu, Solo Gitar Metodu II: İleri Teknikler, Yeni Başlayanlar için Gitar Metodu, Diziler ve Arpejler, Bas Gitar Metodu adlı kitapların yazarıdır. Yayınladığı kitaplar bugüne kadar toplam 19 baskı yapmış ve yaklaşık 35.000 adet satılmıştır. Bazı kaynaklara göre şimdiye kadar 3.000 civarında müzik öğrencisiyle çalıştığı ve 20.000 saat ders verdiği tahmin edilmekte olan Bora Uslusoy halen bU MÜZİK ATÖLYESİ‘inde özel gitar derslerinin yanı sıra, armoni-teori, müzik prodüksiyonu (Cubase, Pro Tools, kayıt, edit, mix) eğitimi de vermektedir. Çeşitli müzisyen ve grupların albümlerinde prodüktörlük, pek çok stüdyo kayıdında kayıt ve miks mühendisi olarak çalışmıştır. 2004 yılında ‘Umutsuz Aşk’ adlı solo albümü çıkarmıştır.